După numeroase discuții despre ce înseamnă a fi sau a nu fi caine de rasa, despre statutul unui caine cu/fără pedigree în cadrul imensei mase caini de toate rasele, culorile, varietatile, marimile, am decis sa punctam și sa sintetizam cateva aspecte importante în vederea formării unui punct de vedere al cititorului în privința acestui subiect.
Nu de puține ori am auzit sau citit cu toții:
„Vreau un caine de rasa, dar nu îmi trebuie cu pedigree, pentru ca nu ma intereseaza sa merg în expoziții”
„Puiul m-ar costa 200 de euro, dar dacă îl iau cu pedigree ma costa 600 euro”
„Pedigree-ul de tip A? Ce reprezinta? Cainii care au făcut monta au amandoi pedigree, deci vor avea pedigree și puii lor, nu-i așa?”
De fapt, în România, cultura cinofila se afla la un nivel atat de jos, incat marea majoritate a oamenilor normali nu știe cu exactitate ce înseamnă un pedigree, la ce servește și cum se obține.
Încercăm, astfel, sa facem putina lumina asupra acestui subiect.
✴️Ce este pedigree-ul?
Pedigree-ul este acel certificat de înscriere a unui caine în Cartea de Origine care, in Romania, este emis de A.Ch.R. Asociatia Chinologica Romana.
În acestea sunt sunt consemnate date de identificare ale unui caine, raza careia îi apartine, genealogia sa, datele de identificare ale proprietarului și crescatorului.
Despre un caine care poseda un pedigree se cunosc cu exactitate data nașterii, părinții, bunicii, strabunicii și stra-strabunicii: se poate ști cine, dintre strămoșii, a fost campion de frumusețe sau de munca în România sau din străinătate. Se poate ști cine a produs acel caine, și chiar cine era proprietar al mamei în momentul nașterii fiului. Bineinteles, subiectul nu poate fi ocolit de o oarecare posibilitate de polemica chiar și în acest caz, însă acesta este, teoretic, modul în care ar trebui sa stea lucrurile.
Pedigree Fals:
Model Pedigree:
✴️Utilitatea și importanța PEDIGREE-ULUI
Unele pedigree emise de alte țări europene au și următoarele informații:
– rezultate la expoziții de frumusețe, teste de aptitudini și probe de lucru
– rezultate ale unor examene pentru determinarea patologiilor congenitale
– rezultate ale testelor medicale (HD, DNA, PRA) ale întregului cuib din care face parte respectivul caine.
Astfel, cu atatea informatii pe care le poate furniza un singur document, pedigree-ul este un act extrem de important. Bineinteles, acest lucru se intampla în cazul în care pedigree-ul este corect, nu este fructul unei înșelăciuni cu privire la oricare dintre aceste informații, dar sunt convinsă ca marea majoritate a crescătorilor este formată din oameni serioși și corecți, luand tot timpul în considerare ca activitatea de creștere a câinilor este un hobby, nu un mijloc de trai ‼️
✴️La ce servește pedigree-ul?
Începem prin a sublinia ca pedigree-ul nu este un certificat de apartenență la o elita și ca nu este mai puțin caine un animal care nu poseda acest document.
Însă, un caine care nu are pedigree nu poate fi considerat caine de rasa pura, chiar dacă, din punct de vedere morfologic, acel exemplar este identic cu cainii din rasa careia ar trebui sa apartina.
Aceasta înseamnă ca un câine fără pedigree nu poate participa la manifestari chinologice oficiale – expozitii internationale, probe lucru, campionate, etc. (exista și situații speciale reglementate de regulamentele chinologice) și că este extrem de dificil în a i se găsi un partener de monta, pentru ca niciun crescător (sau proprietar) SERIOS nu va accepta vreodată sa își monteze propriul caine cu un exemplar fără acte.
Unică posibilitate este aceea de a găsi un exemplar care, la randul sau, nu are pedigree dar, ne întrebăm, pentru a reproduce CE? – Caini despre care nu se știe nimic și asupra cărora nu s-a efectuat niciun fel de selecție, nici din punct de vedere al sanatatii (cel mai important aspect dintre toate‼️), nici din punct de vedere al caracterului? Nu este esential ca toti cainii sa fie frumosi, dar SANATOSI si ECHILIBRATI, da!
Muntele efectuate la intamplare nu pot oferi niciun fel de garanție în acest sens, astfel ca este recomandat a se evita. ‼️‼️‼️
Pedigree trebuie sa furnizeze garanția selectionarii puiului pe care noi il cumparam, iar in zilele noastre acesta atesta faptul ca acei caini utilizati la monta aparțin rasei respective, fără interpunere de alte rase sau de metisi.
Este într-adevăr un lucru important, chiar dacă aceasta ar fi considerat doar un foarte mic detaliu din tot ceea ce ar trebui sa reprezinte un pedigree, un mic pas în plus spre a da pedigree-ului importanța unui certificat vast, care sa cuprinda și elemente privitoare la toate rezultatele obtinute in urma efectuării examenelor pentru patologii la care rasa respectivă este predispusă.
Daca pedigree-ul ar contine și aceste elemente, astăzi, cumparatorul unui pui ar fi scutit de a mai face investigații adesea complicate pentru a descoperi dacă părinții puiului dorit, bunicii, strabunicii, au fost sau nu afectati de tare ereditare.
Cu puținii bani pe care îi plătim pentru un pui fără pedigree, la care mai adaugă puțin (sau nu mai adaugam deloc), putem sa avem parte de un exemplar așa cum trebuie, cu tot ce trebuie, CU IDENTITATE și de ce sa nu facem asta? Sunt atat de multi crescatori care oferă gratis pui cu mici defecte de aspect sau pe care doresc să-i excludă din reproductie pentru ca nu aduc nicio îmbunătățirea rasei! Trebuie doar sa ne informam si sa cautam, sa avem rabdare. 😉
Toate acestea ar putea fi considerate dificil de înțeles de către profanul care decide ca dorește să achiziționeze dragalasa minge de puf pe care a ochit-o în vitrina unui magazin pentru animale.
De foarte multe ori, oamenii considera ca pedigree-ul nu folosește la nimic, pentru ca au convingerea ca acesta servește numai acelora care frecventează expozițiile canine. Exista și alte cazuri în care cumparatorului i se spune sigur, puiul are pedigree, dar nimeni nu îi explica la ce folosește, așa că viitorul proprietar îl bagă într-un buzunar, iar acasă îl uita într-un sertar, considerându-l o bucata de hartie din care nu înțelege nimic.
Daca puiul nostru este fiul lui Fufi si Bubi, care, la randul lor, sunt fiii lui Lord și Lady, ai căror strămoși erau Tom și Blacky ce informații putem obține? Nici una! Iată de ce Asociatia Chinologica Româna oferă posibilitatea crescatorului/proprietarului de femela de a obține faimosul nume de canisa sau afix, ori, cu alte cuvinte, numele de familie al cainelui.
Cand se cumpara un pui care se numeste Bubi de X, stim exact cine ar trebui sa fie răspunzător dacă, de exemplu, ne confruntăm cu o problema genetică, deoarece canisa X are o titulatura identificabila. Astfel că putem începe sa investigam, sa incercam sa intelegem dacă problema deriva de la un exemplar sau de la altul si sa reglementam situatia pentru o eventuala reproductie. Dacă am ști doar ca pe părinții lui ii cheama Lord și Lady, cum am putea sa ne informam cu privire la aceasta situatie și a nu o transmite pe viitor către alte exemplare?
⚠️Concluzionand:
Dacă nu exista nici o NECESITATE, pasiune sau dorinta de a avea că și companion un caine de rasa, cea mai buna soluție este aceea de a încerca sa ne indreptam atenția către un companion fidel care ne-ar iubi pentru toata viata, din minunata și nobilă lume a cainilor metisi.
Metisii ne pot oferi absolut orice ne dorim în mod normal de la un caine dar fără a pretinde ca sunt altceva decat sunt. Toți câinii au aceeași demnitate și aceeași valoare afectiva‼️ Dacă se dorește cu adevărat rasa pura, aceasta trebuie sa fie certificata, garantată; dacă nu, exista mii de catei dragalasi, si din păcate amarati, ce ne asteapta-n adaposturile pentru caini.
Dacă, în schimb, ne plac foarte mult una sau mai multe caracteristici ale unui câine de rasă (frumusețe estetică sau caracteristici care privesc temperamentul), atunci este corect și firesc sa achizitionam un caine oferit cu documente oficiale, pentru ca NUMAI un caine cu pedigree este cu adevărat un caine de rasa pura.
Ceilalți echivalează în totul și cu totul a metisi (valoarea lor comerciala si animala este exact aceeași), dar care, din păcate, de cele mai multe ori sunt vanduti, în loc sa fie oferiti gratuit, pe motivul ca sunt de rasa.
În realitate lucrurile nu stau deloc în acest fel.
Cainele de rasa pura, chiar si din punct de vedere legal, este sinonim cu cainele cu acte.(cu pedigree) Aspectul fizic nu conteaza deloc.
Îmi amintesc de multe ori o poveste amuzanta spusă de un cunoscut acum cativa ani: ciobanescul sau german a evadat din curte și a avut o aventura romantica cu o semi-boxerita. În cuibul care s-a născut după aceasta aventura, alături de cei 5 ciobanescu boxeri germani de forme stranii, a existat un mascul care semăna cu un ciobanesc german pur. Ar fi putut sfida toti crescatorii si arbitrii cu frumusețea acelui exemplar. Dar era totuși un metis, iar dacă ar fi fost reprodus la randul sau, ar fi transmis urmașilor săi caracteristici aparținând atât rasei ciobanesc german, cat și caracteristici apartinand mamei sale semi boxer, doar pentru ca arata ca un adevărat ciobanesc german. Aceasta poate fi o situatie reala sau imaginara.
Iată de ce aspectul nu conteaza, ci doar actele care sunt capabile sa demonstreze ca părinții, bunicii si strabunicii unui pui aparțineau TOȚI unei anumite rase.
Prin urmare, dacă chiar se dorește achiziționarea unui caine care seamănă cu rasă sau pe considerentul caine de rasa fara pedigree, cel puțin este recomandabil a nu se reproduce. S-ar da naștere unor pui dificil de plasat, cu potențiale tare genetice (deoarece nu a existat un control din punct de vedere al sanatatii înaintea efectuarii montelor), potential impuri (deoarece nimeni nu poate garanta ca în toata linia sa de sange au existat numai caini de rasa).
La toate acestea se adaugă, nu în ultimul rand, munca dura de selecție a unor oameni care si-au dedicat cunostiintele si intreaga viata pentru a forma, mentine si imbunatati o rasa.
Deci, putem spune da cainelui fără pedigree, care are aceeași demnitate de caine ca oricare altul, cu o singura excepție, de a nu PRODUCE URMAȘI ‼️
Mai departe, pentru cei care au trecut de acest pas si-au ales un caine de rasa cu pedigree, aceștia ar trebui sa caute un adevarat caine de rasa, cu un pedigree real,cautand un crescător serios, care nu face inselatorii cu actele și care face o adevărată selecție chinotehnica, și nu comercială!💰💰💰
Cum putem face acest lucru?
O cale buna este de a contacta asociatia chinologica teritorială din zona în care locuim, iar o cale și mai bună este aceea de a contacta clubul de rasa care este specializat numai pe acea rasa.( în Ro nu exista, din păcate, Club de rasa pentru bulldog francez)
5 răspunsuri
Buna ziua. Am un bulldog francez de 11 luni. Nu am pedigree la el si nici nu ii cunosc parintii. In acest caz se poate face pedigree? Sau e pe viata metis? Multumesc si o zi buna.
Bună ziua!
Din 2018 nu se mai poate scoate pedigree C(adica mergand in competitii), deci un bulldog fie se naste cu pedigree(din parinti care au ped A, B sau C) fie nu va avea niciodata daca nu au nici parintii.
Asta nu schimba cu nimic dragostea noastra pentru ei. Ideal este, daca puiul nu are pedigriee si nu ii cunoasteti genealogia sa nu fie inmultit pentru ca nu se cunoaste nimic despre genele pe care le poarta si bolile grave pe care le poate transmite.
Pentru mai multe intrebari avem rubrica de Q&A.
Intrebare: daca nu avem pedigree, de ce veterinarul trece in carnet bulldog francez?
Singurul document care atesta puritatea rasei este pedigriul – acolo sunt trecuți părinții, bunicii , străbunicii. Lucru care confirma ca este un bulldog francez născut de alt bulldog francez, și tot asa. Faptul ca în carnet scrie bulldog francez , husky, labrador, soricar sau orice altceva nu înseamnă că este rasa pura. Înseamnă ca seamana cu un câine din rasa respectiva.
Dar buldogul francez este de origine corcitura, rasa fiind rezultatul unor încrucișări ale unor rase diferite. În opinia mea ar trebui ca orice animal sa aibă posibilitatea obținerii unui pedigree. Adică, prezinti câinele, este examinat și asa mai departe. Oricum nu contează atât de mult.