Întrebări frecvente despre Pedigree

Rating articol: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi)

🔺1. Cum se poate obtine pedigree-ul în România?

Pentru ca un pui să poată obține pedigree este absolut necesar ca și crescătorul (în sensul de proprietar al femelei mama în momentul fatarii) sa fie înscris într-o asociație chinologica teritorială și să depună la clubul de rasă sau la asociatia chinologica teritorială unde este membru:

– O declarație de monta si fatare, declarație care va fi semnată și de către proprietarul masculului cu care s-a realizat monta

– Copii de pe pedigreele părinților puilor

– Copii de pe carnetele de performanta ale părinților (in care sunt consemnate rezultatele obtinute in expozitii de catre parintii si care atesta ca aceștia au drept de monta)

Toate acestea se trimit la clubul de rasă sau la asociatia chinologica teritorială din zona, unde este membru solicitantul, în termen de cel mult 90 de zile de la data nașterii puilor; și sunt vizate de către vicepreședinte chinotehnic înainte de a fi transmise spre înregistrare la Cartea de Origine Romana.

Exemplu Pedigree

PEDIGREE A, B și C

Înregistrarea exemplarelor în C.O.R. va fi făcută, după caz, într-unul din cele trei registre:

* Registrul A, doar pentru exemplarele avand ascendentii recunoscuti pe minim TREI GENERATII. În acest caz se va emite un ,,Certificat de Origine (Pedigree).

* Registrul B, pentru exemplarele avand genealogia parțial cunoscută pe trei generatii. În acest caz, se va elibera „Pedigree tip B”, mentionandu-se ,,Necunoscut” la rubricile privind genitorii neînregistrați sau necunoscuți. Descendenții acestor exemplare vor primi, de asemenea, Certificat de Origine tip B pana la completarea ascendentei pe trei generatii. La îndeplinirea acestei condiții, descendenții lor vor fi înregistrați în Registrul A.

* Registrul C, pentru exemplarele avand genealogia total necunoscută. În acest caz se va elibera un Certificat de Tipicitate mentionandu-se Necunoscut în rubricile pentru ascendenti.

De notat este că registrul C din cadrul Cărții de Origine Romane este ÎNCHIS⚠️ pentru anumite rase, astfel incat nu se poate solicita și obține pedigree de tip C (certificat de tipicitate), inclusiv pentru bulldogul francez.

Pentru puii despre care crescătorii știu că vor părăsi țara, se va solicita și elibera Pedigree de Export, în care toate datele sunt menționate obligatoriu în limba engleza.

NUMAI respectand aceasta procedura puii vor fi cu adevărat înscriși în Cartea de Origine și vor avea pedigree, deoarece înscrierea nu se face automat (cum s-ar putea crede). Daca nu realizam aceasta procedura, in termenul prevazut, puii pot ramane fara pedigree.

🔺2. Dl. X mi-a propus 2 prețuri pentru puiul pe care doresc sa cumpar:

un pret pentru cazul in care puiul are pedigree și un preț (mult mai mic) pentru același pui, dar fără pedigree. Dacă nu vreau sa merg în expoziții și nici nu vreau sa produc pui, de ce sa nu salvez niște bani?

Pentru că dl. X deja s-a auto calificat ca fiind un ESCROC ‼️. De fapt, un pedigree costa cativa bani,(costa mai mult, aprox 100 de euro, un ped pentru cainii nearbitrati, asta pentru a descuraja înmulțirea exemplarelor în afara standardului, culori rare cum sunt merle, blue, choco, lila, black tan) iar cine dorește sa vanda acest document la cifre consistente apare din start ca fiind un înșelător. Dar cel mai important lucru este ca nu se poate afirma ca nu exista pedigree aferent acelui pui.

Pedigree-ul este cartea de identitate a ACELUI pui și identifica NUMAI acel pui dacă un cumparator refuză sa preia documentul, vanzatorului (cel serios și cinstit) nu-i ramane decat să-l arunce, pentru că acea carte de identitate nu poate fi adaptata niciunui alt caine din lume.⚠️ Pedigriul include OBLIGATORIU și nr de microcip implantat cainelui, care este unic

Consecință este evidentă: cine vinde caini și pedigree ca și cum ar fi doua chestiuni distincte face trafic de pedigree false; cele care nu vor fi predate cumparatorului împreuna cu puiul vor putea fi atașate altui pui care nu are pedigree.

Cu alte cuvinte, dl. X vinde tot timpul și oricum documente FALSE, ceea ce înseamnă ca de la el nu trebuie sa cumparam un caine, nici caine fara pedigree si, cu atat mai mult, nici un caine cu pedigree care sigur nu ar fi al sau.

Indicat este ca dl. X să fie semnalat la toate persoanele pe care le cunoaștem, pentru a încerca să-l împiedicăm pe respectivul în a-și dezvolta afacerea. ‼️‼️‼️

🔺3. Cainele meu are pedigree străin. Trebuie sa fac ceva pentru a putea merge cu el în expoziții și a-l putea monta?

Dacă țara din care provine pedigree-ul este afiliată F.C.I. (Federatia Chinologica Internationala), cainele poate fi înscris și participa în expoziții chiar și cu certificatul său originar, dar în cazul în care se obține titlul CACIB, acesta nu este recunoscut dacă nu are pedigree nostrificat.

De asemenea, pentru obtinerea Diplomei de Campion Romania este necesara nostrificarea pedigree-ului.

Nu poate, însă, să fie utilizat în reproductie fără realizarea procedurii de nostrificarea pedigree-ului de către Cartea de Origine Română, care se poate efectua tot prin intermediul asociatiilor teritoriale/cluburilor de rasa. Unele tari emit doua tipuri de pedigree, unul după modelul propriu al țării respective și unul care se numește pedigree de export. Numai acesta din urma poate fi supus procedurii de nostrificare.

Pentru nostrificare (numita și înregistrare cu titlu de import), proprietarul cainelui va transmite la C.O.R. prin intermediul organizațiilor teritoriale sau cluburilor naționale, actul în original și o fotocopie a actului original. C.O.R. va înregistra exemplarul și genealogia acestuia în evidentele sale, atribuindu-i un număr C.O.R., va înscrie pe actul original numărul C.O.R. și îl va transmite proprietarului.

🔺4. Cainele meu are pedigree emis de o asociație disidentă A.Ch.R/F.C.I. Îmi servește la ceva?

Nu‼️

Acest tip de pedigree nu numai ca nu e valabil, dar este și fals.

În special în anii 70-80 existau persoane care obisnuiau sa infiinteze anumite asociații fictive, adesea cu sediul în străinătate (cu nume precum: UCIT, UCIT, UCIT, etc.) care, în realitate, imprimau pedigree intr-un beci si apoi le a ta sau puilor, inseland cumparatorul cu un certificat, facandu-l pe acesta sa ignore orice avea de-a face cu chinologia, crezand ca a cumparat un pui cu pedigree.

Formalitatile de emitere a pedigree-ului se pot efectua NUMAI ⚠️ prin cluburi de rasa și asociații teritoriale membre A.Ch.R. (respectiv F.C.I.)

🔺5. Femela mea nu are pedigree. Dacă o montez cu un mascul care are pedigree, puii lor pot obtine pedigree?

Nu. Pedigree-ul se poate emite numai pentru puii ai caror parinti au amandoi pedigree.”

Sursa text:

Asociatia Chinologica Metropolitana Oradea

Pentru ca informația în ziua de astăzi e esențiale, va rog sa o impartasiti în orice comunitate, grup din care faceți parte, pentru a putea ajunge la cat mai mulți oameni interesați de subiect. Va multumesc!

❤️SANATATE MAXIMA!

pedigree bulldog francez
Rating articol: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *