A venit toamna si prietenii nostri patrupezi, care au probleme scheletice, resimt schimbarile de vreme mai intens. Acesta este motivul pentru care astazi vorbim despre :
OSTEOARTRITA
🎯DESCRIERE
Denumită şi boala articulară degenerativă, afectează aproximativ 90% din carnivorele domestice de vârstă înaintată, precum şi 20% din câinii şi pisicile cu vârsta sub 5 ani.
Osteoartrita se caracterizează prin deteriorarea progresivă a cartilajului articular şi formarea de osteofite în interiorul articulaţiilor mobile. Apar astfel durerea şi şchiopătura, ce pot evolua până la pierderea progresivă a capacităţii de mişcare şi adoptarea decubitului permanent. Deşi este o afecţiune degenerativă, apare asociat fenomenul inflamator ce concură la apariţia durerii puternice.
Dr. Mădălina Popescu – Masterand „Clinică şi Farmacie”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, FMV Bucureşti
🎯CAUZE
Boala degenerativă articulară primară, apare ca o consecinţă a uzurii şi erodării cartilajului articular odată cu înaintarea în vârstă. Cartilajul suferă fisuri, zone de ruptură şi eroziune, concomitent cu apariţia osteofitelor intraarticulare.
Osteoartrita secundară se instalează consecutiv unor afecţiuni preexistente ale articulaţiei, precum displazia de şold sau traume articulare, luxatia patelara.
Printre factorii predispozanţi se regăsesc vârsta, greutatea – animalele supraponderale prezintă un risc crescut de a dezvolta osteoartrită, exerciţiile fizice excesive suprapuse peste traume articulare, leziuni ale structurilor articulare, etc.
🎯SIMPTOME
Primul simptom ce poate fi observat la indivizii afectaţi de osteoartrită este mersul ingreunat, prezenţa schiopăturii şi modificarea posturii.⚠️ Părăsirea decubitului se realizează cu dificultate, deplasarea devine greoaie şi nesigură, animalul incercând să îşi protejeze membrul afectat. Datorită durerii resimţite, animalele suferinde manifestă modificări de comportament, devenind apatici, retraşi, neinteresaţi de obiectele din mediu (jucării, alte animale etc).
Poate apărea lingerea frecventă a zonelor dureroase ca încercare de atenuare a durerii.
La examenul fizic se constată reducerea gradului de mobilitate al articulaţiilor afectate, inflamaţie şi reacţie dureroasă. Cazurile avansate prezintă atrofie musculară evidentă a membrelor afectate, precum şi deformare vizibilă a articulaţiilor.
🎯DIAGNOSTIC
Diagnosticarea osteoartritei se realizează pe baza datelor obţinute în cadrul anamnezei şi a examenului fizic, în asociere cu examenul imagistic.-radiografie
Modificările radiologice includ distensia capsulei articulare, prezenţa osteofitelor, îngroşarea ţesuturilor moi şi îngustarea spaţiilor intraarticulare. Unii pacienţi pot prezenta scleroză subcondrală.
Diagnosticul diferenţial se realizează faţă de artritele infecţioase, artritele neinfecţioase mediate imun şi neoplazii.
🎯EVOLUŢIE ŞI TRATAMENT
Osteoartrita este o boală degenerativă, cu evoluţie progresivă. Din păcate, în multe cazuri diagnosticul survine în stadiile avansate ale bolii, atunci când efectele sunt ireversibile.
Obiectivele tratamentului sunt: managementul durerii, menţinerea funcţiei şi mobilităţii articulare şi menţinerea/redobândirea activităţii normale.
Metodele nechirurgicale de tratament sunt:
📍Reducerea greutăţii animalului, dacă acesta este supraponderal sau obez;
📍Program de exerciţii fizice moderate, fără impact major asupra articulaţiilor, cum ar fi mersul în lesă sau înotul;
📍Adaptarea dietei prin introducerea în alimentaţie a acizilor graşi polinesaturaţi, antioxidanţi şi alte microelemente;
Medicaţie:
📍Managementul durerii: antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice
📍Protejarea cartilajului articular: agenţi condroprotectori – glicozaminoglicani polisulfaţi, condroitin sulfat, acid hialuronic.
STUDIUL DURERII ÎN OSTEOARTRITĂ
Recent, cunoştinţele noastre privind durerea articulară şi în special mecanismele care o generează s-au schimbat. Acum este evident că durerea nu este numai o consecinţă a osteoartritei, ci are de asemenea un rol în evoluţia bolii.
Aceste cunoştinţe noi au implicaţii profunde pentru modul în care tratăm câinii cu osteoartrită. Ele cresc importanţa minimizării sau prevenirii durerii. Administrarea intermitentă de AINS(antiimflamatoare nestereoidiene) pentru a trata crizele/recidivele poate să nu producă cel mai bun rezultat pe termen lung. În schimb, terapia continua cu AINS poate fi mai benefică.
SENSIBILIZARE
Cercetările au indicat că elementele componente ale căii de propagare a durerii pot să se modifice ca răspuns la un stimul dureros. Receptorii durerii se “autoregrează” ca răspuns la stimulii dureroşi şi ulterior devin mai sensibili la durere. Drept rezultat, evenimentele anterioare nedureroase (cum ar fi atingerea) pot fi interpretate ca stimuli dureroşi.
Durerea în osteoartrită este dăunătoare în mai multe feluri:
❗Se dezvoltă un ciclu vicios: expunerile repetate la durere conduc la o sensibilizare centrală, care la rândul ei face ca durerea să fie mai severă şi dificil de controlat; în plus perpetuează sensibilizarea generală.
Câinii cu OA dureroasă sunt reticenţi la mişcare fizică. Activitatea redusă duce la atrofie musculară, care este unul din factorii ce contribuie la progresia bolii OA.
Sensibilizarea generală poate spori nivelul inflamaţiei în articulaţii.
ROLUL TERAPIEI CU AINS
S-a demonstrat că enzimele COX-2 joacă un rol în dezvoltarea sensibilizării generale, iar inhibarea lor prin AINS poate preveni dezvoltarea acesteia. Tratamentul sensibilizării centrale reduce inflamarea articulaţiilor.
Dacă administrarea de AINS zilnic nu este continuă, există riscul ca pacienţii să simtă durere, care în timp va conduce la instalarea sensibilizării centrale.
Cert este ca preventia reprezinta cea mai buna metoda de a va apara prietenul de dureri (radiografie, suplimente articulare). Daca companionul da semne ca nu ii mai place plimbarea ca inainte, ca nu mai vrea sa se joace cu mingea cum o facea, este apatic, linge un anumit picior, refuza sa urce chiar si 2 scari si uneori mai ridica cate un picior sau nu isi gaseste pozitia de relaxare, este cazul sa faceti o programare la doctor 😉
Sursa articol: vet- magazin. ro
Sanatate maxima ❤️
4 răspunsuri
buna dimineata noi am fost la medic doar nea dat niste anti inflamatoarre scz suntem in uk dar cainele nu s prea dirica de jos trebuie mereu sa il ajutam de multe ori are momente cand merge perfect se joca alearga in alte zile nu merge mai putine prefera sa se traraie si sia fact rana la labute am vrea sa mergem in ro deoarece aici un rmn este foarte scum doar ca momentan nu putem parasi uk ce neati recomnda camm pt o luna de zile pana ajungem in ro va rog am nevoie mare de un sfat sau pastile cv sa nu il mai vad asa ca imi rupe sufletul sa il vad suferind il am de 7 ani de zile
Buna ziua, va recomandam limitarea miscarii aproape de 0, evitati urcatul/coboratul scarilor si plimbarilor care nu sunt necesare. Este nevoie de un tratament de sustinere care inlatura durerile si sustine sistemul nervos. Luati legatura cu un medic din Romania pentru a va putea indruma inspre un tratament. Nu excludeti varianta laser-terapiei ( in Uk daca gasiti ) pana ajungeti in Romania la un consult de specialitate.
Pastilele pt articulații ajuta la ameliorarea durerilor ??
Buna! Având majoritatea si efect antiinflamator, da ajuta si la ameliorarea durerilor. Ideale sunt cele care conțin si acid hyaluronic