Caută
Close this search box.

Hernia de Disc Canină

Cei mai mulți dintre proprietarii de caini de rasa mica sunt tulburati de problemele locomotorii ale bietilor patrupezi. Fie ca se deplaseaza mai greu, fie ca nu mai urca scarile sau nu mai coboara din pat că înainte, îl doare sau tipa atunci cand merge, nu mai ridica piciorusul atunci cand urineaza și multe alte semne, atunci ar putea fi vorba de o problema a coloanei vertebrale.

Așa cum se intampla si la om, intre vertebre exista o zona ocupata de o structura denumita disc intervertebral. De aici și notiunea de “hernie de disc”. Dar aceasta este doar una din formele pe care le poate prezenta afectarea discului intervertebral la caine.

Sa intelegem mai bine de ce apar astfel de situatii neplacute. Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre, de natura osoasa, dure. Intre ele se gaseste discul intervertebral. Acesta este de o forma circulara, avand în centru un continut lipidic, usor deformabil. Discul intervertebral asigura amortizarea socurilor și mobilitatea vertebrelor, una fata de cealalta. În timp, din diferite motive, discul intervertebral își poate pierde integritatea sau proprietatile.

În astfel de cazuri, este logic sa ne gandim, ca vor aparea probleme legate de functionarea normala a angrenajului dintre vertebre. În acest fel aparand dificultatile de mobilitate. În cazul în care materialul grasos din interiorul discului intervertebral își paraseste poziția, poate sa produca o compresie importanta asupra maduvei spinarii producand durere și diferite grade de paralizie. Aceasta este practic o hernie de disc.

Cand se produce distrugerea discului intervertebral?

Multi dintre iubitorii de animale incearca sa lege aceasta afectiune de un eveniment traumatic. O saritura, o lovitura, un accident sau cazatura vor fi cautate în memorie și în perioada imediat trecuta ca fiind cauze probabile. Pe cat de adevărat, pe atat de departe de realitate ar putea fi. De ce?


Din simplul motiv ca boala discului intervertebral se poate produce atat în urma unui traumatism sau efort intens, cat mai ales în timp, în cazuri de efort normal, de deplasare și mai ales miscari banale. Aceasta din urma modalitate este mai des observata la rasele mici de caine.

De ce sunt mai afectate rasele mici de caine de afectiuni intervertebrale?

Din simplul motiv ca, în timp, selectarea unor animale de dimensiuni mici, a insemnat practic alegerea unor indivizi ce prezentau caractere de piticism, nanism. Din acest considerent, rase precum #Bulldog, Pekinez, Shih-Tzu, Lhasa Apso, Beagle, Cocker, Dachshund sunt mai afectate decat altele în privința afectiunilor locomotorii.

Aceste rase se mai incadreaza în categoria celor #condrodistrofice. Adica rase ce sufera din cauza diferitelor tulburari la nivelul tesutului cartilaginos.

La ce varsta apare mai des degenerarea discului intervertebral?

Nu exista o varsta specifica însă cu cat trec mai mulți ani, cu atat este mai probabila apariția unei afectiuni degenerative ale discului intervertebral.

Degenerarea are loc pe o perioada lunga de timp. Din cauza unui tesut cartilaginos distrofic, fata de alte rase, în timp, se succed episoade lezionale, eventual fără sa se observe nimic clinic, fără durere și fără probleme de deplasare. Odata cu trecerea unor astfel de episoade multiple, discul intervertebral își pierde din elasticitate și din rezistenta.

Se poate mineraliza excesiv, fiind vizibil radiologic sau se poate rupe, eliminand astfel centrul sau pulpos.

Cum se manifesta un caine cu disc intervertebral degenerat?

Semnele sunt diverse. Pot varia în intensitate, de la o evitarea anumitor miscari sau o deplasare mai grea pana la pareza si paralizie.

Este posibil sa nu mai doreasca sa sara, sa alerge, sa urce sau sa coboare scari, sa se joace. Va manifesta durere atunci cand este luat in brate sau poate va avea dificultati în a urina sau defeca. În cazurile grave se istaleaza paralizia.

Aceasta stare se poate permanentiza, în funcție de gravitatea leziunilor sau, prin tratament, restrictia miscarii și rabdare, se poate reveni la starea în care sa se poată deplasa fără probleme. Atenție însă, cu timpul problema se poate repeta, în aceleasi locuri sau în altele, la nivelul coloanei vertebrale.

Ce este de făcut?

Este necesar consultul medical de #specialitate (neurolog). În urma acestuia se pot recomanda examinari radiologice obisnuite sau complexe precum CT sau RMN.

Doar în funcție de acestea, medicul veterinar poate propune un protocol terapeutic adecvat dar nu fără ajutorul tau, prin dragoste, speranta și rabdare.”


Sursa:Dr. Daniel Lescai – Dr.VET
SANATATE MAXIMA TUTUROR!

Bulldog Francez in parc

5 răspunsuri

  1. Buldogul meu are displazie lombara, discopatie cervicala si lombara,paralizat de aprox.1 lună, se mai recuperează?

  2. Buldogul francez are displazie lombara, discopatie cervicala si lombara, paralizat de aprox.1 lună ,se mai poate recupera?

    1. Buna ziua,
      Medicul este in masura sa va dea acest raspuns.
      Diagnosticul a fost pus in urma unui computer tomograf/rmn?
      A primit tratament? Fizioterapie ati incercat?

  3. Cățeluș mea franceza are 2 ani jumătate, a fost muscata de 3 capuse și a început sa nu mai mănânce vro 2 zile și sa schiopateze la labuta stânga din spate , de teama m am dus la veterinar sa aflu defapt ca nu capausele sunt de vina pentru schiopatare ci o afecțiune la lichidul coloanei vertebrala în partea din spate în urma une sarituri și ca nu mai are voie timp de 6 saptamani sa facă mișcare, dacă nu se recuperează are nevoie de terapie sau chiar operație la coloana, însă nu este sigura ca va supraviețui după aceasta. Acum ia medicamente de durere și calmare.
    Nu știu ce sa fac, va rog un sfat în legătură cu aceasta operație😞.
    Multumesc!

    1. Buna ziua!
      Ne pare rau ca treceti impreuna prin aceasta experienta. Bulldogii sunt predispuși la astfel de probleme ale coloanei vertebrale.
      In linkul de mai jos, dl dr explica aceasta maladie:
      https://bulldog-francez.ro/probleme-medicale-bulldog-francez/hernia-de-disc-la-bulldog-francez/
      Vi s-a propus terapia convenționala, repaus si antiimflamatoare, presupun.
      In cazul in care paralizeaza, timpul este esential si este nevoie de un examen imagistic-RMN/CT cu analize premergatoare la sange si inima, care sa ateste ca sufletelul poate suporta anestezia si in urma examimarii imagistice, un dr veterinar neurolog poate spune daca interventia chirurgicala este solutia sau nu.
      Si da, orice interventie are riscuri, ca si la oameni.
      Cum spuneam, timpul este esential daca paralizeaza, pentru ca interventia sa aiba succes si trebuie efectuata in 24/48h de la paralizie pentru ca paralizia sa fie reversibila, insa refacerea maduvei nu o poate garanta nimeni.
      Multa sanatate va dorim si sa ne auzim cu vesti bune!