Dermatita la Bulldog Francez

Rating articol: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi)

O definiție simplă a dermatitei cataloghează acesta boală ca o inflamație a pielii. Iritația în cazul dermatitei produce mâncărime, este roșie și poate, sau nu, să fie bine definită pe piele.

Dermatita acută provoacă bășici în timp ce dermatita cu o evoluție mai puțin rapidă produce piele moartă în exces și o formă de râie.

Dermatita cronică provoacă o întărire a pielii (crustă) produsă de scărpinatul în exces. Printre numeroasele cauze ale dermatitei la câini se află: bacteriile, infecții parazitare, alergii la diferite alimente, mușcătura de purice, contactul cu substanțe toxice, predispoziții ale diferitelor rase sau reacții adverse la medicamentație.

Există mai multe tipuri distincte de dermatită, definite prin factorul care le produce și mecanismul celular responsabil pentru iritație. Urmează descrierea a cinci dintre cele mai întâlnite tipuri de dermatite.

Dermatita de contact alergică

Dermatita de contact alergică apare la câinii cu o reacție hipersensibila față de unii factori alergenici din mediu.

Acest tip de dermatită este destul de rar și este provocat de contactul unor anumite substanțe cu pielea câinelui. Aceste substanțe pot fi metale precum nichelul, materiale precum cauciucul, lâna și plasticul. De asemenea, printre posibili factori de îmbolnăvire pot fi și vopselele sau deodoranții de covoare. Dermatita de contact alergică afectează doar acele animale cu o hipersensibilitate la o anumită moleculă.

Simptomele acestui tip de dermatită sunt leziuni pe porțiuni de piele cu păr puțin cum ar fi abdomenul, botul, buzele sau dosul labelor. Zonele afectate au mici umflături sau bășici, sunt foarte roșii și provoacă mâncărime.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a ajuta animalul cu dermatită de contact alergică este să găsim factorul alergenic care provoacă afecțiunea și putem face acest lucru prin metoda excluderii. Dacă nu reușim să identificăm sursa dermatitei, atunci putem să încercăm să evităm orice sursă de îmbolnăvire și uneori se poate încerca terapia cu steroizi dar această metodă nu este întotdeauna eficientă.

Dermatita de contact iritantă

Dermatita de contact iritantă apare când pielea câinelui este expusă la substanțe toxice din mediu, precum seva din iedera otrăvitoare sau sarea de pe șosele. Față de dermatita de contact alergică, cea iritantă apărea adesea la animale tinere care, prin firea lor curioasă, se apropie de substanțe toxice. Dermatita de contact iritantă are aceleași simptome ca și cea alergică numai că în acest caz pot apărea și ulcerații.

În ambele tipuri de dermatită prezentate putem lua următoarele măsuri pentru a diminua expunerea la agenți alergenici:

  • folosirea vaselor de sticlă sau din oțel inoxidabil pentru mâncare și apă (expunerea la plastic sau la vopsele poate duce la apariția dermatitei de contact;
  • utilizarea detergenților hipoalergenici pentru culcușul animalului și a șampoanelor hipoalergenice
  • în timpul plimbărilor cu câinele trebuie să evităm iarba și să ne limităm la trotuare sau suprafețe pavate.

Dermatita atopica sau Atopia

Dermatita atopică sau Atopia apare la câinii între șase luni și trei ani. Atopia este cauzată de o reacție alergică la una sau mai multe substanțe din mediul înconjurător, de obicei iarbă. Construcția genetică a câinelui poate fi și ea un factor în declanșarea bolii. Printre rasele predispuse la dermatita atopică se număra: Fox Terrier, Sharpei, Dalmațian sau Schnauzer.

Simptome ale acestei afecțiuni, ca mâncărimea, în urmă căreia câinele se scărpina insistent, și înroșirea pielii, apariția crustelor și hiperpigmentarea locală a pielii ca urmare a scărpinării, pot face ca dermatita atopică să fie confundată cu râia sau diferite micoze.

Diagnosticarea corectă se face prin teste alergice intradermice. Fața și picioarele câinilor sunt cel mai des afectate de atopie dar și infecții ale urechilor sunt destul de întâlnite. Pentru tratarea acestei afecțiuni trebuie să încercăm izolarea și eliminarea alergenului.

O cale de a scăpa de reacția alergică ce provoacă atopia la câini poate fi administrarea subcutanată a unor doze crescânde de alergen de către medicul veterinar. Această metodă poate da rezultate de abia după șase luni sau un an de tratament.

Dermatita piotraumatică

Dermatita piotraumatică este uneori denumită dermatită „umedă” sau „hot spot” și se manifestă printr-o leziune roșie, umedă și fără păr care apare brusc pe pielea câinelui.

Dermatita piotraumatică este cauzată de bacterii care trăiesc în mod normal pe suprafața pielii. De multe ori câinii se scărpină foarte mult peste noapte iar dimineața deja rana este vizibilă. Animalul de casă se scărpină, mușcă sau linge zona unde se află bacteria și astfel afecțiunea devine din ce în ce mai gravă.

Dermatita piotraumatică apare de multe ori lângă o mușcătură de purice, dar se poate declanșa și în urma unei reacții alergice, infecții ale urechii sau contactului cu substanțe iritante. Această boală este mai întâlnită în zone cu clima caldă și umedă.

Rasele de câinii cu blană lungă și deasă, precum Golden retriever, Newfoundland, Ciobănești germani și Bernese Mountain Dog sunt în mod special predispuse la „hot spot”. Pe lângă îngrijirea adecvată a blănii câinelui sunt recomandate și vizite regulate la doctorul veterinar pentru a identifica primele semne ale bolii și pentru a primi tratamentul necesar.

Dermatita alergiei la purici

Dermatita alergiei la purici este cea mai întâlnită alergie la câini și este cauzată de mușcătura puricilor. Animalele bolnave dezvoltă o reacție alergică la substanțele chimice din saliva puricilor. o singură mușcătură de purice poate cauza foarte multă suferință animalului afectat. Câinii cu acest tip de dermatită își pot pierde părul în zonele afectate, pe spate și coadă. Din cauza că este o boală care provoacă multă mâncărime câinii, prin faptul că se scărpină excesiv, se pot expune în fața altor afecțiuni ale pielii.

În mod ciudat, majoritatea animalelor care suferă de acest tip de dermatită au puțini purici. Acest lucru se datorează faptului că animalele se scărpină și se ling foarte mult, însă o singură mușcătură de purice la două săptămâni este suficientă pentru ca patrupedul să se scarpine permanent. Diagnosticarea corectă a acestei afecțiuni se face pe baza semnelor clinice, trecutului câinelui și găsirii puricilor în urma unui control amănunțit.

Dermatită alergiei la purici se tratează în trei faze:

  1. prevenirea unor noi mușcături de purice prin controale regulate ale blănii câinelui;
  2. tratarea unor infecții secundare ale pielii (antibiotice și medicamente anti-fungi sunt necesare);
  3. administrarea de steroizi, o perioadă scurtă de timp, pentru a opri mâncărimea.
dermatita bulldog francez
Rating articol: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi)

10 răspunsuri

  1. Cateaua mea cu vârsta de un an are 2 luni in care se scărpina des la bot și ureche uneori chiar și 2,3 ori pe noapte.Cum o pot ajuta?

    1. Bună ziua! Singurul mod corect în care o puteți ajuta este sa găsiți un medic competent în localitatea dvs și sa mergeti la un control.
      Ajuta și stersul la gura după ce bea apa și mananca, stersul pe fata cu servetele cu clorhexidina zilnic, spălatul castronelor după fiecare masa, folosirea castronelor din porțelan sau inox, deparazitarea interna și externa facuta curect.
      Sanatate maxima va dorim!

  2. Am o pereche de bulldogi, 7 respectiv 9 ani, ambii au pe dosul labelor intre pernuțe umflaturi/basici rosu aprins… si mâncărime…. nu stiu ce sa le fac…. sunt din Bucuresti

    1. Va recomandam o vizita la un dermatolog, este posibil sa fie o alergie sau o ciuperca . Pana ajungeti la medic incercati sa ii spalati zilnic cu sampon cu clorhexidrina 4%, lasat samponul sa actioneze 15 minute si ulterior clatit. Atentie insa! Acesta nu este un tratament, este doar o parte din ceea ce puteti face , pe langa tratament pentru a lenameliora simptomele. De asemenea, incercati sa le mentineti zona afectata cat mai uscata si sa incercati sa nu se mai linga excesiv. Multa sanatate.

  3. Bună am am 2 bulldogi francezi ceea ce vreau sa experiment cu cel Mare nu am nici o pbm cu cel micuț înfrunți tot felu de pbm prima a fost labutele lies in excess au fost bobitele leam schimbat na mai avut nimic alta pbm avem acum am fost la medicul veterinar nu ma ajutat delic tratamentul acuma I sa blegit urechea iar celanta și sa uscat și I sa făcut numa coaja ajutor va rog

    1. Bună Ecaterina! Daca esti din Buc iti recomandam sa mergi la dermatolog cu piticul. Dr cu care noi am colaborat bine și a găsit mereu soluții este Ana Maria Boncea Artvetderm. La probl descrise sigur este nevoie de analize specifice și tratament complex Sanatate maxima!

  4. Buna ziua! Am un Bulldog francez fetița cu vârsta de 3 ani și de câteva luni are o alergie/iritație pe piele, se scărpina foarte tare, își roade labute și intre degete ii apar ca niște besici, recent ia apărut și o foarte mică umflatura la ochi.. mănâncă vetlife ultrahypo in momentul de fata însă nu știu la ce veterinar sa o duc, deoarece mulți mi au dat pastile pentru 3-4 zile și când termina de luat reapare problema. Mulțumesc mult

    1. Bună Alexandra! Daca esti din Buc iti recomandam sa mergi la dermatolog cu piticul. Dr cu care noi am colaborat bine și a găsit mereu soluții este Ana Maria Boncea Artvetderm. Sanatate maxima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *