Caută
Close this search box.

Dresaj de Bază

Practic absolut toate regulile de convieţuire câine + om se numesc dresaj.

Cainii din rasa Bulldog Francez sunt relativ usor de dresat, dar trebuie inceput dresajul cat sunt mici, altfel devin incapatanati, pot fi greu de dresat si au dificultati cand e vorba sa invete sa execute o comanda deoarece nu suporta sa primeasca ordine si sunt foarte usor distrasi.

Prin consecventa, rabdare si multa afectiune veti reusi sa ii dresati corespunzator. Raspund la dresaj numai daca sunt tratati cu rabdare, nu cu lovituri si amenintari. Au nevoie de mult timp pentru a adera la noi sarcini şi atenţia lor este uşor distrată. Stăpânii acestor mici caini vor avea o voinţă proprie puternică şi o resursă de răbdare nesfârşită.

Învăţatul supunerii la comenzile de bază este un aspect foarte important, care trebuie să fie inclus în dresajul lor cât de repede. Vor trebui să înveţe de mici că nu este un comportament acceptat acela de a sări pe oaspeţi, de a inspecta conţinutul lăzilor de gunoi sau de a folosi hainele murdare pe post de jucării de mestecat.

Educarea lor la o vârstă fragedă va avea rezultate mult mai bune şi poate duce la un trai mai plăcut cu un asemenea caine. Personalitatea lor vesela şi jucăuşă este un plus la dresarea lor. Trebuie să fiţi mai încăpăţânaţi decât câinele dumneavoastră pentru a reuşi un dresaj eficient. ‼️


Figura lor expresiva poate usor sa va pacaleasca, astfel incat este important sa fiti consecventi cu acesti caini. În dresaj e important să existe perseverenţă şi ca toţi membri familiei să se comporte la fel cu el. Puneti-i un nume frumos si scurt. Cand il veti rosti va sti ca despre ea/el este vorba.

Câinele trebuie să ştie că el e ultimul din ierarhia familiei, deci în nici o situaţie nu el este “şeful”. Comenzile “NU” şi “BRAVO” sunt de bază.

Comanda pentru orice face şi nu doriţi să facă este “NU !” pe un ton inalt, scurt, hotărât. Pentru lăudarea câinelui, pe lângă alte cuvinte rostite pe un ton adecvat se va folosi cuvântul “BRAVOOO”.

Pe lângă învăţatul cu orele fixe de masă, cu făcutul necesităţilor afară mai sunt câteva considerente şi tehnici de învăţat. Trebuie invatat să nu roadă obiectele din casă. Acest obicei se dezvolta din cauza singuratatii, a schimbarii dentitiei sau pur si simplu a curiozitatii canine. Distarge-i atentia cu jucariile pe care i le cumperi. Tine-l departe obiecte periculoase (jucarii, cabluri de curent). Pentru oprit din facut nazbatii, trebuie stat cu gura pe catel. De fiecare data cand apuca ceva ce nu ar trebui (cabluri, picioare de masa, cosul de gunoi, etc.), trebuie strigat „NU” si, daca nu se simte, sarit pe el (adica, te faci la catel, si daca tot nu se simte, te duci peste el si il iei de acolo, dar trebuie sa mentii o stare superioara, nervoasa, sa inteleaga ca nu e de gluma).

Trebuie stat cu ochii pe el si cum pune boticul pe ceva de ros si nu-i cazul trebuie certat, spus „NU„, pana ii intra bine in cap notiunile astea. Cât e pui e foarte jucaus si mai roade o mochetă, un pantof, alte obiecte.

Căţelul ce “plânge” noaptea trebuie obosit înainte de culcare prin joacă sau plimbare. Este total contraindicat sa faceti imprudenta de a-l lua in brate in cazul in care cainele va plange, sau sa-l culcati in pat cu dv, deoarece se va obisnui cu aceasta situatie si nu va mai renunta “şantajându-vă”. In asemenea situatii este mult mai benefic sa-l obositi peste zi si sa nu-i permiteti sa doarma decat seara tarziu, ceea ce duce la epuizarea lui si deci va dormi mai usor fara a mai deranja. Ii dai o jucarie cu el si il pui in alta camera decit dormitorul. In plus, daca doarme in alta camera si e obisnuit sa fie singur, e mult mai probabil sa invete repede sa stea singur acasa fara sa faca prostii.

În privinta lăsatului singur in casă nu ai probleme mari dupa ce se invata cu asta. Trebuie inceput de mic si lasat la inceput 20 – 30 de minute singur iar apoi tot crescut timpul, poate sa stea singura toata ziua. Jucăriile vor face să-i treacă mai repede vremea şi să nu se plictisească. De asemenea nu va roade alte obiecte din casă. In plus putem inchide usa, ne facem ca mergem , coboram scarile si cand auzim ca incepe serenada deschidem usa si ii spunem: “NU”. Oricum s-ar putea sa zgarie usa de la intrare, sa urle si sa distruga diferite obiecte cand e singur, la inceput.

Câinii îşi iubesc stăpânii şi dezvoltă în timp o relaţie apropiată cu ei. Uneori această apropiere îi poate lăsa confuzi şi speriaţi atunci când stăpânul părăseşte casa. Câinele tău poate fi confuz, nervos sau deprimat, ursuz când îi lăsaţi singuri acasă şi par a răzbuna această părăsire prin a distruge mobilierul, a crea dezastru sau a acţiona în moduri care contrazic dresajul pe care el l-a primit.

Pregăteşte-ţi câinele pentru plecarea ta. Mulţi stăpâni au tendinţa de a exagera cu atenţiile pe care le dau câinilor lor înainte de a ieşi din casă. Petrec mai mult timp jucându-se cu ei cand pleacă de acasă. Deşi, acest comportament este unul cu bune intenţii, în timp va duce la instaurarea unui sentiment de lipsă resimţit de câine, deoarece prezenţa stăpânului plecat este deplânsă şi privită cu îngrijorare. În loc de a mângâia şi săruta câinele care are o anxietate a separării, stăpânii ar trebui să îşi pregătească animalele pentru o asemenea situaţie. Asta se poate obţine printr-o descreştere intenţionată a timpului petrecut cu câinele înainte de a pleca de acasă. Deşi instinctul tău este de a trage de timp pentru a-l mângâia două minute în plus, cel mai bine pentru el este de a-l ignora câteva minute înainte de a ieşi pe uşă. Astfel, plecarea ta nu va mai fi resimţită ca pe o părăsire şi va determina o descreştere a nivelului de anxietate pe care o resimte puiul. Rezistă dorinţei de a spune „pa, pa” înainte de a pleca într-adevăr. Asigură-i o distracţie pe moment atunci când vrei să ieşi din casă.

Alege o jucărie care să-l intereseze şi să-l preocupe câteva minute determinând o trecere mai uşoară spre a fi singur o parte din zi. Jucăria sau ceea ce ati găsit pentru a-i distrage atenţia au obiectivul de a-l întreţine o perioadă pentru a nu observa absenţa ta. Nu numai că vor avea cum să-şi petreacă timpul, dar va exista şi avantajul de a-l învăţa că timpul petrecut singur poate fi extrem de plăcut pentru el. O altă soluţie adiacentă ar fi aceea de a lăsa pornit un radio sau un televizor, astfel încât glasul oamenilor să nu lipsească din casă.

Necesarul de miscare, de exerciţii este mediu, rasa neavand tendinta de a fi un caine foarte sportiv. Sunt foarte energici , dar doar afara , se joaca cu mingea, alearga mult. In schimb in casa dorm si cate 3 ore neintorsi, se scoala, beau niste apa si de obicei se culca din nou . Daca ai chef sa te joci cu el alearga cu tine prin toata casa, daca nu, te lasa in pace, nu te streseaza.

Aceasta rasa adora apartamentul dar si plimbarile si timpul de joaca alocat afara asta depinde mult si de timpul pe care il vei alocat catelului dar nici joaca din casa nu ii displace. Nu le place vremea ploioasa, frigul dar nici caldura mare iar in legatura cu plimbarea nu trebuie plimbati mult, dar joaca sa fie la greu.

De obicei, acest caine este multumit cu 3 plimbari pe zi in jurul blocului, cu conditia sa aiba posibilitatea sa alerge si sa se joace din cand in cand şi timp de 30 – 40 min. în natură. Nu au nevoie de plimbari lungi, unele scurte dar zilnice sint suficiente. Nu trebuie sa faca efort prea mare in zilele calduroase, pentru ca pot avea probleme de respitatie datorita nasului mic. Se supraîncălzesc foarte repede! 

‼️ Sunt mai mult sensibili la caldura decat la frig. Nu sunt parteneri potriviti pentru jogging, dar apreciaza o plimbare scurta intr-o temperatura a aerului moderata. Desi adora sa se joace, timpul de joaca trebuie limitat deoarece au tendinta de a se extenua peste masura si pot avea probleme cu respiratia.

‼️ Atenţie că aceasta rasa nu poate inota datorita fizicului sau. Sunt cunoscuţi pentru faptul că nu se descurcă foarte bine cu înotul şi de aceea ar trebui supravegheaţi dacă sunt lângă o sursă deschisă de apă pentru a preveni un eventual înec. Sunt cunoscuţi pentru accidentele de înec atunci când sunt lăsaţi pe apă nesupravegheaţi. 

‼️ Lacurile, piscinele, râurile sunt considerate a fi un pericol pentru un Bulldog francez şi trebuie ţinuţi sub o supraveghere atentă când sunt în preajma acestora. Multi dintre crescatori sustin ca acest lucru este neadevarat si ca multe dintre exemplarele de bulldog francez inoata fara minime eforturi.

Pe lângă exerciţiile din exteriorul locuinţei, joaca din apartament îl va mentine sanatos şi fericit. Unii catei au un nivel al energiei mai ridicat decât alţii. Bulldogului Francez ii place sa faca parte din familie si puteti sa-l luati cu dumneavoastra oriunde v-ati duce.

Cea mai tradiţională, şi în acelaşi timp cea mai eficientă, metodă de a exersa un câine este aceea de a îl plimba. Din ce în ce mai des se întâmplă ca noi să reducem timpul de plimbare al câinelui doar la perioada de timp necesară lui pentru a-şi face nevoile. Nu trebuie să vă limitaţi timpul petrecut cu el în aer liber, deoarece astfel vă puteţi întări legătura afectivă cu el şi simultan să îl învăţaţi cum să se comporte în jurul altor persoane sau animale.

O altă modalitate de a consuma energia câinelui şi de a-l menţine activ şi atent este de a juca cu el #aport. Printre avantajele acestei activităţi se pot număra faptul că se poate petrece şi în interior, nu doar afară şi jocul poate fi pus în aplicare şi de către stăpânii care nu se simt în mod special activi. Stăpânul poate iniţia un aport sau supraveghea căţelul fie uitându-se la televizor sau dintr-un scaun comod. A-l determina să caute şi să returneze anumite obiecte din casă poate constitui o activitate foarte mulţumitoare pentru căţelul dumneavoastră şi de asemenea foarte utilă din punctul de vedere al exersării atenţiei, concentrării lui. Dar în acelaşi timp trebuie să fiţi atenţi să nu se rănească sau să nu fie obiecte ascuţite, periculoase la vedere sau în locuri uşor accesibile, deoarece curiozitatea şi iniţiativa căţeluşului îl va putea pune în situaţii riscante şi periculoase.

La plimbare trebuie condus, nu invatat sa te duca pe unde vrea el / ea. Nu mergeti cu cainele in spatii marcate cu “Accesul cainilor interzis” – magazine, cabinete medicale, parcuri, etc.

Atenţie să nu-l lăsaţi nesupravegheat! Daca-l lăsaţi legat în faţa unui magazin exista riscul să vi-l fure cineva! La plimbare trebuie dus DOAR în lesă pentru a nu fi lovit de maşini sau a nu se pierde. ‼️‼️‼️ Doar cand sunteţi în locuri sigure poate fi lăsat să zburde liber. E preferabil un hamulet pentru ca nu ii obtureaza traheea si respiratia. Lesa extensibila ii va lasa o libertate de miscare mai mare.

La plimbare trebuie să înveţe să meargă pe unde-l conduceţi dumneavoastră, nu el să vă tragă peste tot sau să se oprească unde are chef. Se pot folosi comenzile “HAI” cănd ne punem în mişcare şi “STAI” când vrem să ne oprim.

Când îl lăsăm să alerge liber (în spaţii mari şi sigure doar) trebuie învăţat să vină la comanda “AICI”. Poti sa-l inveti cu aceasta comanda astfel: de cate ori ii pui mancarica il strigi pe nume si ii spui “AICI”. Te duci in alta camera si ii strigi numele impreuna cu comanda “AICI”, iar atunci cand vine il recompensezi , mai tarziu incepi afara tot cu recompensa. Trebuie sa il faci sa asocieze zgarda si lesa cu experiente placute si sa le doreasca el, nu sa ii provoace stres.

La plimbare trebuie avut grijă să nu se atingă de diferite mizerii, pentru ca sunt cunoscuti ca fiind aspiratoare.

Pentru socializare trebuie incurajat să se joace cu alţi câini (atenţie ca ei să nu fie bolnavi) şi cu oameni, astfel nu va fi agresiv.

La apartament nu se poate concepe un câine agresiv, de pază, aşa ca socializaţi-l de mic cu străinii. Lăsăţi pe cât mai mulţi oameni să pună mâna pe el. Trebuie plimbat şi prin zone aglomerate pentru a se obişnui cu maşini, gălăgie, prezenţe oamenilor şi animalelor.

Socializarea cu străinii este aşadar importantă pentru un câine la apartament. Astfel, puiul este expus unor noi mirosuri, noi sunete si chiar noi tipuri de comportament, ajungand sa accepte mangaiere sau manipulare de la o persoana necunoscuta, fara sa-i provoace teama.

Lipsa socializarii duce mai degraba la formarea neîncrederii si, ajuns la maturitate, acest caine poate ataca neprovocat sau, mai grav, poate trece în extreme, devenind violent, agresiv sau de necontrolat atunci cand se afla în spatii cu trafic intens. Socializarea puiului implica, de asemenea, si actiuni care sunt asemanatoare cu activitatea de cuib, iar acestea pot fi: alergarea dupa minge, trasul de carpa, jocuri de-a v-ati ascunselea si chiar o lupta usoara cu puiul. La caini este o regula de familie: Cei care se joaca împreuna, raman împreuna! Joaca formeaza o legatura mult prea puternica pentru a fi ignorata. Poate fi, în schimb, o redutabila recompensa sau stimulare emotionala. Joaca cu catelul va duce la formarea si intarirea atasamentului dintre acesta si stapanul sau, deosebit de necesar pentru buna desfasurare a procesului educativ, precum si la punerea bazei pentru o serie de deprinderi ce se vor forma ulterior.

Nu se va lăsa să fie posesiv cu nici un obiect. ‼️ Trebuie obişnit de mic sa accepte prezenţa omului când i se administrează mâncare, inclusiv să i se ia bolul din faţă în timp ce mănâncă. Astfel evitaţi să muşte copiii când creşte şi din diferite motive acestia sunt prin zonă când câinele se hrăneşte.

In primul rand, daca te maraie pe tine sau un membru al familiei tale, sau mai rau, da sa muste, certat cu “NU” (daca e grav cel mai eficient este sa il apuci de pielea de pe gat, si sa il scuturi usor) si il dai afara pe hol, blacon, baie, undeva unde sa se simta pedepsit timp de 15 min.

Cateii au tendinta de a sări pe canapele, fotolii sau alte obiecte de mobila unde se fac rapid comozi. De asemenea nu se vor lăsa câinii în paturi, pe masa pe care se mănâncă în bucătărie şi să aibă contact direct cu obiecte de igienă personală ale membrilor familiei. Aceste obiceiuri trebuie combatute cu multa fermitate, chiar de la inceput, pentru ca mai tarziu acest lucru este imposibil si de fiecare data cand vor avea posibilitatea nu vor ezita sa ocupe aceste spatii.

✴️ Învăţarea căţelului să-şi facă #nevoile afară: Sosirea unui prieten necuvantator in casa reprezinta o mare schimbare in viata noastra. Atata timp cat ati facut un gest de suflet, un gest nobil, adoptia, este pacat sa va enervati ca face pp ori kk, asta face orice catel, oricarui caine ii trebuie acordat timpul necesar pentru a se acomoda si a face fata acestei noi situatii.

Important este ca programul de hrană / apă să fie corelat cu cel de scoatere afară. Seara nu se dă apă şi mâncare din abundenţă pentru a preveni “accidentele” în timpul nopţii. O/il scoti afara imediat dupa ce se trezeste dimineaţa, înainte de culcare seara, dupa mese când e recomandat să i se dea multa apa de băut, după o joacă mai îndelungată, dar nu o/il plimbi ca să facă diferenţa între plimbare şi ieşitul afară pentru “nevoi”.

La început sunt necesare vreo 6 / 7 astfel de ieşiri (cam la 2 ore), apoi la maturitate 3. Asta pentru ca atunci cand sunt mici nu se pot controla, la fel precum copiii, si oricum fac mai des (si mesele sunt mai dese). De exemplu, pentru inceput orele de ieşire: 7, 10, 13, 17, 20, 23 si apoi la maturitate 8, 16, 22. O/il scoti numai langa bloc sa-si faca treburile, dar atentie sa nu-ţi superi vecinii. Locul sa fie acelasi de fiecare data, mai ferit. Te opresti cu el, nu te joci si astepti 5 – 10 minute.

Poţi să foloseşti comenzi verbale de gen HAI LA PIŞU!;, aşa o sa inteleaga cu timpul ce urmează să facă, formandu-si si un reflex verbal. Comanda respectivă va rămâne valabilă toată viaţa. Imediat dupa ce a facut afara ce-a trebuit sa faca o/il lauzi şi o/il duci inapoi in casa. La inceput ar fi bine, daca ai posibilitate s-o scoti cat mai des.

O alta chestie importanta este sa-l scoti mereu in acelasi loc.‼️ Deci gaseşte un loc bun, destul de aproape de apartament, dar să nu deranjeze vecinii! Cand va da cu nasul de pipi-ul anterior i se va declansa reflexul de mictiune. Incearca sa respecti programul cat mai strict.

Prin casa trebuie spalat cu solutii care scot mirosul din locul unde a făcut şi care o/il supără, de exemplu oţet diluat în apă, exista si sprayuri speciale in comert. Daca in casa face doar intr-un anumit loc, restrictioneaza-i accesul la acel loc. Ceart-o când se întoarce la locul în care a făcut ca să miroasă. E clar că la început cele mai bune prietene iti vor fi produsele de curățenie.

Cand face in casa, o/il certi, NU o/il bati. De obicei cand vrea sa faca pipi incepe sa adulmece pe jos, daca vezi acest lucru o/il scoti imediat afara. Daca atunci cand a facut pipi in casa nu erai acolo, si ai vazut cu mult mai tarziu, n-o mai certa, n-are rost, oricum n-o sa inteleaga pentru ce o certi. Eventual o sa te inteleaga gresit. Cand face pipi afara, o/il lauzi, cu intonatie bucuroasa. Cuvintele nu o sa le prea intelega, dar tonul cu care vorbesti o sa-l inteleaga in mod sigur.

Degeaba ai sa o/il certi tu, daca altcineva la 3 secunde o cheama si o ia in brate! Oricum, poate dura câteva săptămâni acest dresaj şi chiar după aceea pot apărea “accidente”. Rezultate vizibile vor aparea doar dupa 1-2-3 saptamani. Aşadar perseverenţă şi înţelegere si cu timpul se va cere singura/singur afara. 😉

Dacă după un an să zicem apar probleme de urinat/treaba mare involuntar s-ar putea sa fie o boală, de exemplu răceală, ceva la rinichi,etc. Pentru cateii ce nu pot fi scosi afara (de exemplu sunt cu schema de vaccinare neterminata sau sunt lasati mai mult timp singuri) se poate recurge temporar si la învaţatul cu absorbante, despre care producatorii spun ca atrag cateii prin subst cu care sunt impregate, pe care sa facă treaba mică dar odata invăţată asa e greu de dezobişnuit (absorbantele miros).

Ideal ar fi sa i se restrictioneze zona in care sta, cat este singur/singura acasa, de preferat in spatiu mai usor de curatat, cu patut, jucarii si apa la discretie.

Rabdare multa! Totul depinde de stăpân 😉

Nu exista caine cu stapan determinat, care sa nu invete sa faca exclusiv afara! „

„Un caine disciplinat e un caine fericit într-o familie fericită.”

Sursa: Mic ghid de achizitie a unui pui din rasa bulldog francez
Multumim Eugen Komos! ❤️

dresaj bulldog francez

Un răspuns