Standard Bulldog Francez

Rating articol: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (10 voturi)

Astazi, pentru ca am vazut trendul îngrijorator de inmultire al exemplarelor fara acte, si mai ales in culori non standard, pentru ca din ce in ce mai des ajung la noi tragediile parintilor care se lupta cu diferite probleme grave ale purceilor, veti citi despre standardul FCI al bulldogului francez.
⚠️  Textul este informativ si nu are menirea de a discredita nici un basinos. TOTI cainii merita iubiti pentru ca ne sunt prieteni adevarati si de la ei avem de invatat iubirea, iertarea, determinarea, cum sa ne bucuram de viata si de orice lucru mic, recunostinta, forta de a lupta si lista ar putea continua la nesfârșit.

Ce trebuie sa intelegem este ca fiind o rasa cu destule probleme congenitale, daca ii iubim, ideal ar fi sa nu inmultim caini fara pedigriu si nici sa nu sustinem asta.

Acestea fiind spuse, enjoy & share:

✴️  STANDARD BULLDOG FRANCEZ. ✴️

„La cumpararea unui caine, din orice rasa trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

  • daca avem spatiul necesar unde catelul sa traisca in conditii bune;
  • daca avem veniturile necesare cresterii si intretinerii unui caine;
  • daca toti membrii familie iubesc cainii;
  • faptul ca un catel este UN MEMBRU AL FAMILIEI care va sta cu noi pentru a ne face viata mai frumoasa, in medie 10-20 de ani. Aparitia unui copil sau chiar mutarea in alta tara nu ar trebui sa fie niste motive suficient de solide pentru a considera catelul ca indezirabil dar daca totusi se intampla, avem o datorie de onoare sa ne ingrijim sa ajunga pe maini bune.

DESPRE BULLDOGUL FRANCEZ

Voi reitera in continuare aici un material excelent realizat de catre un proprietar de bulldog francez, d-ul Cristi Damian din Targu Mures, caruia ii revin toate meritele si felicitarile pentru acest colaj de informatii foarte pretioase, mai ales unui proaspat detinator de bulldog francez.

I. #STANDARD (cu caracter orientativ deoarece de curand standardul a fost modificat, desi nu in foarte mare masura. Totusi cine doreste informatii exacte si actuale il rog sa caute Standardul 101 FCI in vigoare la acest moment).

Standard Federaţia Chinologică Internaţională Numărul 101 din 06.04.1998
Origine Franţa

Denumiri în limbi străine În ţara de origine: “Bouledogue français”; În engleza: “French Bulldog
Nume „de alint”: frenchie, bat-dog, pig-dog, rabbit-dog, frog-dog.
Data publicării standardului de origine în vigoare 28.04.1995
Clasificare F.C.I. Grupa 9 Caini de agrement si de companie.
Secţiunea 11 Molosoizi de talie mica.
Fara probe de lucru.

📌 Utilitate

Caine de companie, pază si agrement. Este un bun însotitor, bun paznic şi bun vanator de şoareci. Vor da alarma la orice semn de pericol potential pentru familiile lor. Este pretabil pentru viaţa într-un apartament, fiind activi mai mult când sunt în exterior. Se descurca si fara curte dar necesita plimbari in afara locuinţei. Nu se poate să vă cumpăraţi un asemenea caine şi mai apoi să-l ignoraţi, deoarece poate să dezvolte alte comportamente distructive şi dominante, făcându-vă casa şi viaţa un calvar. Reţineţi că un câine nu este un obiect, un accesoriu, un moft – este un SUFLET care face parte din familia dumneavoastră şi vă poate aduce nebănuite satisfacţii.

📌 Aspect general

Aspect tipic de molosoid de talie medie. Caine puternic pentru talia sa, faţa turtita, castiga in latime ce a pierdut in lungime. Trebuie sa aiba aspectul unui caine activ, inteligent, foarte musculos, de constructie compacta, cu o structura osoasa solida. Are un aspect de “pară”, mai lat în umeri. E mai puţin masiv şi “cutat” la piele decât bulldogul englez. Pielea este moale şi uşor desprinsă de corp, ceea ce il face un caine plăcut la atingere. Aceşti câini sunt plini de forţă şi robuşti, cu corpuri mici şi îndesate spunânduli-se şi “butoiaşe”

📌 Comportament/Caracter/Inteligenţă

Sociabil, jucaus, semi-sportiv, bland. Nu latra foarte mult , sunt prietenosi cu strainii, sunt foarte atasati de stapan, il adora , nu trebuie neglijati pt ca se vor simti parasiti. Este un “clown” datorita compotamentului sau şi mai e numit “escroc sentimental”!

Are o personalitate foarte comica si ii place sa faca giumbuslucuri. Este destept, curios si alert. Afectiv fata de stapan si copii. Sunt afectivi, inteligenti, tolereaza copiii care se poarta frumos cu ei. Sunt gelosi daca nu au toata atentia, si daca sint lasati singuri mult timp pot fi destructivi. Le place compania oamenilor, si sa fie inclusi in activitatile acestora. Pot fi comici, stiu exact cum sa te priveasca fatal or expresiv, iti arata ca e timpul sa incetezi antrenamentul. Este un caine inteligent, extrem de curajos, disciplinat, afectuos si gelos pe alti caini preferati de stapan, cu care s-ar lupta pana la moarte. In ciuda infatisarii sale, totusi este un caine duios si blajin. Cateii de rasa Bulldog Francez sunt catei care isi manifesta fatis iubirea fata de stapan. Desi nu sunt o rasa zgomotoasa sunt foarte entuziasti si insistenti cand e vorba sa isi convinga stapanul sa le acorde atentia dorita.

Sunt jucausi si pretind atentia tuturor celor care vin in contact cu ei. Nu se descurca daca sunt lasati singur un interval mare de timp in curtea din spate deoarece au nevoie de compania constanta a familiei sale. Este un companion excelent pentru copii de toate varstele, desi copiii mici s-ar putea sa nu agreeze natura lui entuziasta. Se intelege minunat cu alte animale, pe care incearca sa le transforme in partenerii lui de joaca. El nu suporta sa stea inchis în spaţii mici, izolat. Protectori naturali ai caminului lor isi vor alerta stapanii atunci cand se apropie un intrus, atitudinea fata de acesta depinzand de personalitatea fiecarui catel şi dresaj. Sunt caini deosebit de linistiti, arareori latra fara a avea un motiv intemeiat. Lătratul lor nu este vicios, dar au totuşi un lătrat puternic şi răsunător.

Cei mai mulţi Bulldogi francezi tind să stea liniştiţi în timp ce alţii fac zarvă. Sunt mici clovni care adora sa isi binedispuna stapanul in ale carui gratii incearca cu orice pret sa intre si pentru care va fi un bodyguard, companion jucaus si prieten loial pana la moarte. E total neindicata folosirea violenţei in relaţia cu acest câine. Unii masculi sunt mai agresivi fata de alti caini, dar majoritatea se inteleg bine. Sunt curati, buni tovarasi, entuziasti, uneori mergand chiar prea departe cu entuziasmul, dar nu sunt zgomotosi si latratori. Se intelege bine cu copii care se poarta cuviincios cu ei. Nu-i place sa fie necajit de catre copii. Se considera frecvent ca acesti caini sunt innebuniti dupa copii, dar acest lucru nu este adevarat – mai mult copiii sunt innebuniti dupa acesti caini.

Ei nu sunt sensibili numai la intonatia vocii dumneavoastra, dar sunt influentati si de atmosfera ostila din casa. Bulldog-ii francezi sunt intr-o oarecare masura independenti si multora le place sa fie unicul animal de companie din casa. Cei mai multi dintre ei iubesc oamenii, iar vizitatorii sunt intampinati cu mult entuziasm, cu toate ca unii pot fi destul de vigilenti.

📌 Durata medie de viaţă 9 – 13 ani. Se maturizeaza la 1,5 – 2 ani.

📌 Roba

Păr scurt, des, stralucitor si moale. Blana este formata din fire de par scurte si stralucitoare, care se suprapun pentru a forma un strat dens. Pielea este fina si formeaza riduri in special la nivelul capului si umerilor.
Culoare Uniform colorat la roscat, tigrat sau nu, cu inspicatura limitata. Roscat, tigrat sau nu, cu inspicatura medie sau extinsa. Toate nuantele de roscat “fawn” sunt admise, de la rosu la cafea cu lapte.

Exemplarele complet albe sunt clasate in categoria celor roscati cu inspicatura alba extinsa. Poate fi si negru, eventual cu alb pe piept. La B. F. culoarea negru se numeste “brindle inchis(inspicat) ”. De asemenea alb cu pete delimitate( pied) Atunci cand un caine are o trufa foarte inchisa la culoare, ochii inchisi la culoare si pleoapele la fel, anumite depigmentari ale fetei, pot fi, in mod exceptional, tolerate la exemplarele foarte frumoase.

📌 Talie/Greutate

Greutatea nu trebuie sa fie mai mica de 8 kg dar nici sa depaseasca 14 kg, un bulldog in conditie buna trebuie sa aiba o talie proportionala cu greutatea sa. Masculii sunt mai compacţi, femelele mai “subţirele”. Se pot estima următoarele cifre: Femele: înălţime 20 – 33 cm; greutate 7 – 13 Kg. Masculi: înălţime 25 – 34 cm; greutate 8 –14 kg.

📌 Capul trebuie sa fie foarte puternic, lat si patrat, pielea de pe cap trebuie sa formeze cute si riduri aproape simetrice. Capul Bulldogului se caracterizeaza prin contractia maxilarelor si a partilor nazale; craniul a recuperat in latime ceea ce a pierdut in lungime.

Regiunea craniană. Craniul lat, aproape plat, frunte foarte bombata. Arcade orbitale proeminente, separate de un silon bine marcat intre ochi. Silonul nu trebuie sa se prelungeasca spre frunte. Creasta occipitala foarte putin dezvoltata. Stopul foarte accentuat.

Regiunea facială. Trufa lata, foarte scurta, spre spate, narile sunt mari si simetrice, orientate oblic spre spate. Aceasta inclinare a narilor precum si intreaga structura a nasului trebuie insa sa permita o respiratie normala. Botul foarte scurt, lat, spre spate, prezinta pliuri concentrice, simetrice ce coboara pe buza superioara, lungimea botului reprezinta 1/6 din lungimea totala a capului. Buzele groase, putin cazute si negre. Buza superioara intalneste pe cea inferioara pe mijlocul ei si acopera complet dintii ce nu trebuie sa fie niciodata vizibili. Profilul buzei superioare este rotunjit si descendent. Limba nu trebuie sa fie niciodata vizibila (eventual când sunt pui). Maxilarele late, patrate, puternice. Maxilarul inferior descrie o curba larga, aflandu-se in fata maxilarului superior. Cu gura inchisa, prognatismul inferior este atenuat de curbura celor 2 ramuri ale maxilarului inferior. Aceasta curbura este necesara pentru a reduce decalajul prea mare dintre cele 2 maxilare. Dentiţia Incisivii inferiori nu vor fi in nici un caz acoperiti de catre cei superiori. Arcada incisivilor inferiori este rotunjita. Maxilarele nu vor prezenta devieri sau torsiuni. Distanta dintre arcadele incisive nu este strict delimitata, conditia esentiala fiind ca buzele, superioara si inferioara sa se inchida astfel incat sa acopere complet dintii. Muşcătura este in “foarfece”. Obrajii musculatura obrajilor este bine dezvoltata dar nu proeminenta.

Ochii au o expresie vie, amplasati jos, destul de departati de trufa si mai ales de urechi, de culoare inchisa, destul de mari, usor bombati fara a se lasa sa se vada albul (sclerotica), atunci cand animalul priveste in fata. Marginile pleoapelor trebuie sa fie negre.
Urechile de marime mijlocie, late la baza si rotunjite la varf. Devin erecte dupa o luna. Sunt amplasate sus pe cap, dar nu foarte aproape una de cealalta., purtate drept. Pavilionul este deschis inspre in fata. Pielea trebuie sa fie moale si fina la pipait. Urechile lor cu aspect asemanator celor de liliac, una dintre etichetele rasei.

📌 Gâtul scurt, usor arcuit, fara salbă.

📌 Corpul

Linia superioară urca progresiv pana la nivelul zonei salelor pentru a cobora apoi rapid spre coada. Aceasta forma, care este dorita, apare din cauza faptului ca zona renala este foarte scurta. Spatele lat si musculos. Şalele scurte si late. Crupa oblica. Pieptul cilindric si bine coborat, coaste asa numite “în butoi”, foarte arcuite. Frontul bine dezvoltat. Zona ventrală şi flancurile ascendente, fara aspect de ogar.

Coada scurta, prinsa jos pe crupa, lipita de fese, groasa la baza, care se subtiaza inspre varf. In actiune, coada nu are voie sa fie ridicata peste orizontala. Coada relativ lunga, nu trebuie sa depaseasca punctul jaretului, franta sau efilata este permisa dar nu este preferata. Se nasc aşadar cu coada scurtă.

Membrele anterioare ablomburi normale vazute atat din fata cat si din profil. Umerii scurti, puternici, cu musculatura ferma si bine evidentiata. Bratul scurt. Cotul lipit de corp. Antebratul scurt, drept si musculos. Carpul si Metacarpul scurte si solide.

Membrele posterioare puternice si musculoase, putin mai lungi decat membrele anterioare, determinand un tren posterior mai ridicat. Aplomburile sunt normale, vazute din lateral si din spate. Coapsele musculoase ferme, fara a fi prea rotunjite. Jaretul destul de coborat, nu foarte angulat si nici foarte drept. Metatarsul solid si scurt. Bulldogul Francez trebuie sa se nasca fara pinteni.

Labele anterioare sunt rotunde, de dimensiune mica, asa numitul « picior de pisica », bine asezate pe sol, orientate usor spre exterior. Degetele sunt stranse, ghearele scurte, groase si bine despartite. Cuzinetii plantari sunt puternici, grosi si negri. La exmplarele tigrate, ghearele trebuie sa fie negre ; la cei alb cu tigrat si la exemplarele roscate, vor fi de preferat ghearele de culoare inchisa, fara a penaliza insa pe cei cu gheare de culoare deschisa. Labele posterioare sunt compacte.

📌 Alura/Mişcare
Miscare libera, degajata, membrele se deplaseaza paralel in planul median al corpului.

⚠️ Defecte

Orice abatere de la cele mai de sus trebuie sa fie considerata un defect ce va fi penalizat in functie de gravitate.

  • Nas mic si sforait cronic.
  • Buze ce nu se ating in fata.
  • Depigmentari ale buzelor.
  • Ochii deschisi la culoare.
  • Salba.
  • Coada purtata sus, anormal de lunga sau de scurta.
  • Coate departate.
  • Miscare incorecta.
  • Par prea lung.
  • Roba cu stropituri.

Defecte grave:

  • Incisivii vizibili atunci cand gura este inchisa.
  • Limba vizibila atunci cand gura este inchisa.
  • Mers rigid pe membrele anterioare.
  • Pete de culoarea carnii pe fata cu exceptia celor roscati-tigrati cu inspicatura medie si a celor roscati cu inspicatura limitata sau extinsa.
  • Greutatea excesiva sau insuficienta.

Defecte eliminatorii :

  • Exagerat de agresiv sau de timid.
  • Culoarea trufei alta decat neagra.
  • Buze paroase.
  • Canini permanent vizibili cu gura inchisa.
  • Ochi heterocromatici (2 culori diferite).
  • Urechi purtate altfel decat drepte.
  • Urechi, coada mutilate, pinteni taiati.
  • Lipsa cozii.
  • Pinteni la membrele posterioare.
  • Roba de culoare neagra cu pete de foc (roşii), gri soarece, mov.

Va fi descalificat orice exemplar cu evidente anomalii de comportament sau de ordin fizic.

‼️ Notă! Masculii trebuie sa aiba 2 testicule, ambele dezvoltate normal si complet coborate in scrot.

* Federaţia Chinologică Internaţională are sediul in Belgia. Există circa 350 rase, grupate în 11 grupe, fiecare grupă cu mai multe secţiuni. Grupa 9, Câini de companie şi agrement:
S 1: Bichon S 2: Poodle S 3: Câini mici belgieni S 4: Câini fară păr S 5: Rase tibetane S 6: Chihuahua S 7: Spanieli mici englezeşti S 8: Chin japonez şi Pekingese S 9: Spaniel mic de agrement S 10: Kromfohrländer german şi
S 11: Molosoizi de talie mică:
1. Franţa – Bouledogue français (101) (French Bulldog)
a) Uniformement de couleur fauve, bringe ou non, ou a panachure limitee;
b) Fauve, bringe ou non, a panachure moyenne ou envahissante
2. Marea Britanie – Pug
3. U.S.A. – Boston Terrier”

Sursa text: Mic ghid de achizitie a unui pui din rasa bulldog francez
Eugen Komos

Rating articol: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (10 voturi)

2 răspunsuri

  1. Buna seara
    A-și dori sa îmi cumpăr si eu in bulldog francez .
    Vreau sa va rog ,sa imi recomandați de unde a-și putea sa cumpăr unul de rasa pura ,și sa imi Spune-ți care sunt caracteristicile după care imi pot da seama ca e o rasa pura?

    Va mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *