Dirofilarioza este unde dintre cele mai comune afectiuni cauzate de paraziti externi, intalnita cu precadere la caini, insa poate afecta și pisica.
Dirofilarioza mai este numita popular și „boala viermilor la inima”. Aceasta denumire a bolii se datoreaza localizarii viermilor adulti la nivelul cordului drept și arterei pulmonare. Parazitii pot atinge dimensiuni de pana la aproximativ 25-35 de cm lungime.
Vectorul acestei boli este tantarul, care inoculeaza larvele parazitului în sangele animalului. Zonele endemice la reprezinta cele din preajma apelor statoare, unde avem o populatie de tantari foarte mare.
Semnele clinice pot varia de la tuse inconstanta, intoleranta la exercitii, respiratie dificila, cianoza, abdomen destins (ascita) culminand cu episoade de sincopa.
Diagnosticul de suspiciune la Dirofilarioza se stabileste pe baza semnelor clinice, examinarea animalului de către medical veterinar în cadrul consultului general.
Pentru stabilirea diagnosticului sunt utile mai multe investigații printre care evidentierea microfilariilor în picatura directa de sange sau efectuarea unui test Knott, însă, diagnosticul de certitudine se pune pe baza efectuarii testului serologic Snap4dx sau PCR. Odata stabilit diagnosticul se recurge la stadializarea bolii prin realizarea examenelor complementare: analize complete de sange (hemoleucograma si examen biochimic), radiografii de torace și examen cardiologic complet.
Tratamentul la Dirofilarioza acestei boli este agresiv și administrarea acestuia poate fi riscanta pentru un organism deja debilitat. Totodata trebuie sa aveți în vedere aspectul financiar, costurile tratamentului putand fi foarte ridicate din pricina complexitatii acestuia.
O metoda de preventie foarte simpla si utila o reprezinta deparazitarea externa regulata cu produse corespunzatoare (pipete/zgarzi antiparazitare). Nu neglijati deparazitarile externe în sezoanele reci . Chiar dacă par foarte usor de realizat acasa, deparazitarile externe sunt întotdeauna un prilej bun pentru efectuarea unui control de rutina la clinica veterinara. Astfel veti avea siguranta ca aceasta a fost făcută corect.