Helou dragi prieteni!
Vorbim astazi despre #CISTITA ACUTA, o boala des întâlnită in randul prietenilor necuvântători si foarte suparatoare. 💊💊💊
Cistita acuta este o inflamatie a vezicii urinare cauzata de o infectie bacteriana. In majoritatea cazurilor, bacteria se formeaza in tractul intestinal al cainelui si ajunge in vezica. Cistita acuta este mai des intalnita la femele decat la masculi.
Doua lucruri trebuie sa se intample ca o infectie urinara bacteriana sa apara:
1. O scadere a sistemului imun al animalului
2. Bacteriile trebuie sa migreze in tractul urinar, sa prindă un moment prielnic si sa se înmulțească.
✳️Cauze posibile ale cistitei acute:
- Pietrele la rinichi pot predispune la cistita si la infectii ale vezicii. Anumite bacterii, precum stafilococul si proteus, pot duce la aparitia unor pietre numite „struvite” sau „struviti”
- Tumorile vezicii pot, de asemenea, predispune la o infectie a tractului urinar.
- Problemele sistemului nervos, care impiedica animalul sa-si goleasca vezica complet, pot generainfectii ale tractului urinar.
- Anumite boli (diabet, boala Cushing) si cateva medicamente (cele de tipul cortizonului si cele impotriva cancerului) pot favoriza aparitia infectiilor tractului urinar.
✳️Simptome la care sa fim atenti:
📍sange in urina-hematurie
📍urinarea in picaturi sau jet foarte fin
📍 efort la urinare
📍urina urat mirositoare
📍urinarea in locuri nepotrivite
📍incontinenta urinara
📍frecventa de urinare(prea mare sau prea mica
📍lipsa poftei de mancare
📍letargie
📍febra
✳️Diagnostic:
Sunt necesare anumite teste pentru recunoasterea cistitei acute si pentru excluderea altor boli. Acestea ar putea include:
- 📍Analizarea istoricului medical si o examinare fizica, precum palparea abdomenului pentru verificarea starii vezicii. Istoricul medical va include intrebari despre conditia reproductiva (daca patrupedul este activ din acest punct de vedere sau daca este castrat/sterilizata), precum si intrebari despre consumul de apa, urinari, apetit, scaderi in greutate, boli anterioare si despre medicamentele administrate anterior.
- 📍Sumarul de urina va fi facut pentru evaluarea prezentei celulelor albe, celulelor rosii si cristalelor. Observarea microscopica este utila pentru descoperirea bacteriilor insa, daca acestea nu exista, nu inseamna ca patrupedul nu poate suferi de o infectie a tractului urinar. Daca se constata ca urina este extrem de alcalina (pH ridicat), atunci este foarte posibil ca animalul sa aiba probleme in acest sens.
- 📍Cultura bacteriana ajuta la descoperirea bacteriilor din organism (de obicei E. coli, Stafilococi, Proteus sau Streptococi). Urina pentru cultura trebuie obtinuta prin cistocenteza (colectarea se face cu ajutorul unui ac steril trecut prin peretele abdominal pana in vezica urinara) sau prin cateterism (colectarea se face prin intermediul unui cateter steril trecut prin uretra si apoi in vezica)Cultura de urina sau urocultura este cea mai buna metoda de a confirma/infirma o infectie a tractului urinar.
✳️Tratament:
Tratamentul consta in administrarea unor antibiotice vreme de doua sau trei saptamani. Rezultatele testelor de sensibilitate pot fi folosite pentru alegerea antibioticelor adecvate(antibiograma). Totusi, anumite antibiotice (penicilina) ating concentratii mari in urina. Acestea pot fi eficiente chiar si cand testele de sensibilitate arata altceva. Din acest motiv, veterinarul ar putea recomanda un antibiotic fara a mai face teste suplimentare.
Cauzele predispozitiei (pietrele la rinichi, anomaliile sistemului nervos, tumorile vezicii urinare etc) sunt justificate la caini de anumite recidivari ale infectiilor tractului urinar.
✳️Ingrijirea la domiciliu si prevenirea cistitei
Administreaza medicatia prescrisa de veterinar.
Cel mai bine ar fi sa ii dai antibioticele dimineata si seara.
Cultura din urina ar trebui efectuata la 5 sau la 7 zile de la terminarea tratamentului cu antibiotice.
Ar trebui sa oferi patrupedului acces nelimitat la apa curata, proaspata.
Ar putea fi nevoie de o evaluare a diagnosticului, pentru identificarea anumitor factori care predispun la infectii, in cazul in care cainele nu raspunde cum trebuie la tratament.
Este dificil sa previi cistita acuta. Cel mai bine este sa-ti incurajezi cainele sa bea cat mai multa apa si sa fii atent la semne care arata ca ceva nu este in ordine cu prietenul tau 😉
SANATATE MAXIMA ❤️
Sursa partiala articol: blog Cainele prietenul omului
Sursa poze: Absolute Zero ❤️