Schema de vaccinare a puilor

Neata! De mult timp încerc sa ma organizez sa documentez un articol si despre SCHEMA DE VACCINARE a puilor. Stiu ca multi ati avut probleme, unele foarte grave, din cauza ca Romania, ca si alte tari, cel mai probabil, este dominata de samsari in detrimentul caniselor serioase, acesti oameni avand in vedere DOAR profitul, chiar si cu prețul sanatatii puilor pe care ii vand.

Asadar, cele mai importante vaccinuri se stabilesc în funcție de bolile cele mai frecvente în țările și zonele în care trăiesc câinii. În România, cele mai grave și des întâlnite boli la câini sunt parvoviroza și jigodia/boala Carre, deci acestea sunt și primele vaccinuri care se administrează câinilor.

Singurul vaccin impus prin lege în România este cel #antirabic și se admistrează anual. Alte vaccinuri care se pot administra câinilor sunt cele împotriva bolii Lyme, împotriva tusei de canisă, monovalent/bivalent sau împotriva coronavirozei.

Schema de vaccinuri incepe obligatoriu in jurul varstei de 5 sapt cu deparazitare interna. Orice vaccin este recomandat sa fie precedat de deparazitarea interna❗❗❗

Începând cu vârsta între 5 și 8 săptămâni, puii de câine pot fi vaccinati după următoarea schemă:

6 – 8 săptămâni – vaccin împotriva parvovirozei sau împotriva parvovirozei şi a jigodiei
8 – 10 săptămâni – repetarea primului vaccin împotriva parvovirozei şi a jigodiei
10 – 12 săptămâni – vaccinul polivalent, DHPPiL
12 – 14 săptămâni – rapel la vaccinul polivalent și vaccin antirabic

Vaccinurile si deparazitarile trebuie trecute TOATE in carnetul puiului si sunt OBLIGATORIU insotite de parafa/stampila si semnatura doctorului care prestează activitatea. Ideal ar fi sa fie insotite pe carnet si de stick – ere.

Acum o mica descriere a celor mai importante boli prevenite de aceste vaccinuri:

🎯Parvoviroza canină este o boală infecțioasă foarte periculoasă pentru câini, în special pentru puii care au imunitatea scăzută. Parvoviroza atacă rapid organele interne, iar atacul pe care îl declanșează asupra inimii câinelui îi poate provoca probleme cardiece pentru tot restul vieții. Virusul atacă mușchiul inimii încă sensibil la puii de câine, astfel că acest tip de parvoviroză este în majoritatea cazurilor mortală⚠️.

Parvoviroza care afectează inima apare mai rar la câinii peste 8 săptămâni, deoarece virusul este transmis de mamă către pui, iar dacă mama este sănătoasă existe mai puține șanse ca o variantă atât de violentă a virusului să afecteze un pui de câine.

Cel mai întâlnit tip de parvoviroză este cel care afectează tractul intestinal. Câinele poate lua această formă a bolii prin contactul direct cu fecalele unui câine deja infectat sau cu un mediu infectat de alți câini bolnavi. Virusul poate fi transmis în diferite spații de lăbuțele câinelui, cuști sau pantofi și alte obiecte. La nivel intestinal, virusul se răspândește în sânge și distruge celulele albe și afectează țesutul și mai departe se ajunge la septicemie, după ce bacteriile din intestin ajung în sânge.

Pentru că parvoviroza nu are un tratament stabilit cu șanse ridicate de reușită, cel mai bun tratament este prevenția. Vaccinul împotriva parvovirozei este administrat în prima sesiune de vaccinări și, pentru ca imunizarea să aibă șanse mai mari, se va repeta de 2 ori la distanță de 2 săptămâni. Pe timpul perioadei de vaccinare cățeii trebuie ținuți în carantină, pentru a nu veni în contact cu virusul în parcuri, pet shop-uri sau alte locuri frecventate de alți câini. Cățeii pot fi infectați cu virusul parvovirozei chiar dacă le-a fost administrat deja un vaccin, de aceea este esențial ca vaccinul să se repete pentru a întări efectul și imunitatea.

🎯Vaccin polivalent
Vaccinul polivalent este vaccinul administrat la 2 săptămâni după prima doză de vaccin a puilor de câine. Acest vaccin vine ca o doză suplimentară pentru mai multe tulpini ale virușilor bolilor infecțioase precum parvoviroza, jigodia, hepatita infecțioasă Rubauth și altele. Vaccinul polivalent mai poartă și numele de vaccin DHPPiL (D – distemper, H – hepatită infecțioasă, P – parvoviroză, Pi – paraimfluenza canină, L – leptospiroza).

Vaccinul polivalent ajută la crearea de anticorpi, eliberând în sistemul câinelui antigeni. După administrarea vaccinului câinii trebuie să se odihnească, fără a face eforturi fizice timp de o săptămână.

🎯Vaccinul antirabic
Acest vaccin este obligatoriu prin lege în România și este administrat câinilor în ultima sesiune de vaccinare de la vârsta de 16 săptămâni.

Vaccinul antirabic se repetă în fiecare an fără excepție. Rabia este fatală câinilor, dar și oamenilor. Această boală se transmite la oameni printr-o simplă zgârietură sau mușcătură cauzată de un câine infectat. Rabia se manifestă prin agresivitate, hiperexcitabilitate și duce la paralizii urmate de #deces.

Nici în cazul oamenilor nu se cunoaște încă vreun caz de supraviețuitor al rabiei. Vaccinul antirabic trebuie administrat tuturor câinilor, fără excepție, indiferent de frecvența cu care intră în contact cu medii sau animale sălbatice. În general, înainte de fiecare administrare a vaccinului antirabic se va administra și vaccinul polivalent pentru o imunizare cât mai sigură.

Foarte important de precizat este obligativitatea tinerii in carantina/in casa, a puilor, pana la terminarea schemei de vaccinare❗❗❗In general se recomanda carantina inca 2 saptamani de la ultimul vaccin!

Sanatate maxima❤️
LIKE➡️CARE➡️SHARE 🙏

Sursa articol:thepetclub. ro

Upside down French bulldog