Toti cei care se bucura de un pui sau intentioneaza sa isi mareasca familia ar trebui sa citeasca acest document 😉
Astazi despre #inhibitia mușcăturii sau „ajutor, acelea alea înțeapă rau!” 😁
A reprima muscatura catelusului inainte de a-l invata regulile dupa care se poate juca, e o mare greseala. Ea poate duce la suprimarea comportamentului: cainele nu te mai musca pe tine, dar iti musca prietenii, rudele, vecinii. Si cand un caine nu stie cat de tare poate sa apuce mana, atunci te poate rani destul de serios.
Prin urmare, este de dorit ca acest comportament sa continue, dar dupa regulile tale. Acestea vor duce la ceea ce se numeste „inhibitia muscaturii”.
Prima regula: Niciodata sa nu muste tare.
Cand catelul apuca mana in joaca, dar strange la limita disconfortului, scoti un sunet ascutit si intrerupi joaca. Gestul o sa ii produca o nedumerire; de cele mai multe ori, la auzul tipatului ascutit „Au! Ma doare!„, catelul afiseaza de regula o atitudine submisiva, vine, te linge, iti cere sa te joci cu el. E ok, poti relua joaca. O sa observi ca va musca mai usor. De fapt, asa fac cateii din cuib cand joaca devine dureroasa: scheauna si se opresc din joaca. Dupa care, joaca se reia de la un nivel mai scazut. (Pe unii catei mai nabadaiosi, strigatul ascutit nu ii descurajeaza, dimpotriva, ii provoaca. Abia in acest caz, parasesti camera, lasand catelul singur pentru un minut-doua, dupa care te intorci si reiei joaca.)
A doua regula: Presiunea asupra mainii trebuie sa fie intotdeauna mult sub pragul durerii.
De fapt, nimeni nu isi doreste ca un catel sa il muste. Prin urmare, muscatura trebuie condusa usor spre ceea ce s-ar putea numi „molfait„. E suficient sa ii bagi catelului degetele sau partea exterioara a palmei (zona pe care o folosesc karatistii) in gura, iar el o sa ti-o molfaie bucuros. Trebuie doar sa astepti pana cand, la un moment dat, o sa simti ca priza asupra palmei creste ca intensitate. Nu e necesar sa te doara, e suficient ca a strans mai tare decat de obicei. Aici, joci putin teatru: Au! – joaca inceteaza imediat. Cel mai probabil, catelul se va opri si te va privi intrebator. Recompenseaza-i imediat faptul ca s-a oprit: bravo! – il mangai – reiei joaca. Daca nu se opreste, te ridici in picioare, incrucisezi mainile pe piept, te intorci cu spatele. Eventual, paraseasti camera, asa cum s-a mai spus. Repeti aceasta succesiune pana cand va intelege ca pielea omului e mult mai sensibila si ca, daca vrea sa se joace, trebuie sa fie foarte atent cat strange. Lauda-l, mangaie-l atata vreme cat nu strange tare.
Este esential ca micul tau prieten sa nu aiba senzatia ca il respingi, ci doar ca dezaprobi un comportament: cateii au nevoie de afectiunea ta si ar fi o cruzime sa nu le-o acorzi. Doar ca ea vine ca urmare a unui comportament pe care ti-l doresti; nu poti recompensa un caine cand se comporta ca un bezmetic, desi i-ai dat de inteles clar ca nu asta e ce vrei de la el. Tot de aceea, „bataita”, oricat incerci sa o ascunzi sub diminutive, este inutila si e o cruzime la adresa puiului. Nu pedepsi corporal un caine aplicandu-i lovituri (s-a mai spus lucrul asta, dar tin sa repet). Corectia fizica nu isi are locul in dresaj. Catelul nu stie regulile, abia acum le invata. Lipsa recompensei (afectiune, mangaiere, joaca, prezenta ta), e o forma de „pedeapsa”, dar e o „pedeapsa negativa”, adica prin lipsirea catelului de ceva care ii place. Se deosebeste de pedeapsa pozitiva prin faptul ca aceasta din urma inseamna sa ii produci efectiv o suferinta fizica prin lovire, ciupire etc.
A treia regula: „Gata!”.
Gata este o comanda pe care i-o dai catelului ca sa il anunti ca joaca s-a terminat. Stapanul e cel care decide cand joaca inceteaza. Indiferent daca micutul mai vrea sa se mai joace sau nu, tu nu mai participi. Eventual ii dai o alta preocupare, de pilda sa se joace cu jucaria, il lauzi ca joaca sa se termine pe un fond pozitiv, optimist, adica sa inteleaga ca intreruperea ei nu e o pedeapsa. Dar in momentul in care ii spui „gata”, nu mai are voie sa apuce de mana. Joaca s-a incheiat.
A patra regula este asemenea primei: asa cum joaca – in cazul de fata „molfaitul” mainii se termina atunci cand vrei tu, tot asa, catelului nu trebuie sa i se permita sa inceapa el sa te apuce de maini fara acordul tau.
Adesea catelul te provoaca, te apuca de sosete, de pantaloni, de maneci, sare la fata etc. Cand face asta, ii spui „lasa!”. Catelul trebuie sa elibereze imediat priza, sa se opreasca din actiune. In principiu, comanda „lasa” se realizeaza cu un schimb: ii fluturi pe la nas un patratel de cascaval, un cub de carne fiarta de pui sau o jucarie, apoi il lauzi pentru ca a lasat priza. Cand sare la fata, il indepartezi usor, te ridici in picioare si ii dai de inteles ca e un comportament pe care il dezaprobi.
Ca o scurta recapitulare, este bine sa lasi catelul sa te apuce de maini cand e mic. E singura modalitate prin care poate invata eficient si la timp inhibitia muscaturii. Este foarte important ca el sa ajunga sa nu stranga niciodata mana, sa invete sa se joace delicat cu tine, cu membrii familiei. Cu cat practica acest control al muscaturii mai des, cu atat invata mai bine sa isi regleze forta cu care musca.
Inainte de a reduce frecventa muscaturilor sau a „molfaitului” de care vorbeam, trebuie sa invete sa reduca drastic presiunea. E extrem de util pentru cand va trebui sa ii umbli in gura ca sa ii scoti obiecte sau ca sa ii verifici dantura, e util pentru mersul la veterinar, e util pentru ca un caine cu inhibitia muscaturii bine dezvoltata are putine sanse de a rani alti caini intr-o altercatie pe strada. Si e bine sa fie cat mai multi caini educati in acest fel.
Sursă Foto: Hannah