Caută
Close this search box.

Igiena unui Bulldog Francez

Bulldogul Francez este relativ usor de intretinut. Bulldogi francezi năpârlesc la schimbarea anotimpurilor (mai ales primăvara şi toamna) şi această cădere a firelor de păr poate continua de-a lungul întregului an.

Atat timp cat nu apar goluri în blana, cainele nu se scarpina, nu va alarmati. Părul este mai fin şi mai puţin observabil ca la alte rase. Pot fi folosite perii care sa indeparteze parul care cade. Un #periaj, cel puţin saptamanal, trebuie efectuat pentru a elimina firele de par moarte și a stimula producerea de uleiuri naturale ale pielii evitand astfel uscarea și iritarea ei.

Bulldogul francez NU se tunde‼️

📌Baia

Dacă ati cumparat puiul de undeva unde nu a fost tinut în condiții bune, nu a fost tinut curat de mic, este foarte posibil să aiba un miros puternic deranjant și trebuie spalat din prima zi. Apa nu trebuie sa fie atat de calda cum iti place tie, cam 36-38 de grade C, că pentru un bebe, este suficient. Da-i cu dusul dinspre gat inspre coada, iar la cap dinspre spate in fata.

‼️ Sub nici o forma sa nu-i dai cu apa direct pe fata, se va speria și va fi cam isteric la fiecare baie. Foloseste un sampon pentru catelusi. Evita să-i intre samponul in ochi. Evita sa intre apa în urechi, în acest scop, poate te ajuta să-i bagi în urechi dopuri de vata. Vezi ca dacă se scutura, dopurile cad, asa ca fii atent. După samponare, clateste bine, sa nu ramana urme de sampon pe par sau pe piele. Il invelesti într-un prosop, il stergi bine, îl freci bine. Dacă e cazul, schimbi prosopul de mai multe ori. Dacă e pe jumate uscat, îl usuci mai departe cu uscatorul de par. De la distanta de aproximativ 30 de cm, sufli pe el aerul caldut si iarasi eviti sa-i sufli direct in fata.

Il usuci bine de tot și cateva ore bune, după baie, nu il scoti afara, eviti sa il tii în curent, langa geam deschis etc. Pentru a-l usca, a curata urechile, a-i taia unghiile, ar fi bine sa il obisnuiesti sa stea cuminte pe o suprafata mica. Un scaun o masuta, masina de spalat. Ceva destul de inalt ,astfel incat sa nu fie tentat sa sara, neavand spatiu mare de desfasurare. Astfel va invata sa stea mai cuminte și nu vei avea un catel isteric, care alearga cu prosopul prin casa, sau se sterge pe covor, sau pe asternuturile de pat. Trebuie însă mare atentie sa nu cada‼️

O imbaiere lunara cu un şampon bland este suficienta pentru a avea un catel cu aspect ingrijit. Îmbăieri mai dese cu şampon pot cauza uscarea pielii. Poti să-i iei de la pet-shop servetele umede pentru catei, cu care sa stergi cand se murdareste. E mult mai ok decat un spalat complet.

Spala cainele doar cu apa curata și fără sampoon dacă vrei sa il speli mai des. După plimbare poate fi spălat doar pe lăbuţe şi botic. Şamponul de copii nu e recomandat pentru câini.

‼️Important e sa usuci bine cainele după ce îi faci baie, sa nu stea în curent, sa nu fie expus la factori care îi pot provoca receli. Atata vreme cat piticul nu iese afara si nu se tavaleste in kk si pipi, e de ajuns numai curatarea zonelor fund-burtica-bot.

📌Faldurile și urechile

Un aspect important al igienei şi sănătăţii lor este acela legat de curăţarea constantă şi atentă a pielii/faldurilor şi urechilor.

Mentineti-le urechile curate folosind fase sterile puțin umezite. Exista și solutii speciale pentru curatarea urechilor.

Nu folositi betisoare de urechi‼️

Ei au cute care necesită de asemenea îngrijire. Ridicaţi uşor cutele şi curăţaţi suprafaţa lor cu comprese sterile din bumbac și ser fiziologic, apoi stergeti cu un servetel de hartie, pentru a fi siguri că nu se transformă în suprafeţe prielnice pentru înmulţirea bacteriilor.

Urechile trebuie menţinute curate pentru a evita infecţiile. Verificaţi zilnic urechile uitându-vă în ele. Asiguraţi-vă că sunt rozalii. Dacă observaţi orice simptome precum un miros neplăcut sau scurgeri, contactaţi de urgenţă medicul veterinar pentru a-i cere sfatul.

După plimbari pe afara verificati-i de capuse, purici, spini.

Ochii trebuie să fie clari. Dacă este observată o scurgere, curăţaţi uşor zona ochiului cu fasa sterila si ser fiziologic. Nu puneti solutii/creme/geluri recomandate pe internet‼️Aceasta manevra ar putea să vicieze un diagnostic corect. Dacă această condiţie persistă, contactaţi medicul veterinar pentru a vă asigura că nu există probleme.

📌Unghiile

Unghiile acestui caine trebuie scurtate periodic cu un cleste special şi verificate labele de eventuale răni sau despicări. Dacă nu sunt scurtate la timp, odata cu unghiile creste si vena de sange dinauntru și va fi din ce în ce mai dificil sa le scurtati, fără sa ii provocati durere piciului. (aveți o photo cu modalitatea corecta de taiere)

‼️ Atenţie la primele dăţi când faceţi una din manevrele de igienă. Se evită bruscările pentru a obişnui câinele treptat cu periatul, baia, etc.

📌Dintii

De asemenea trebuie acordata o atenție sporita igienei dentare. Exista periute de dinţi speciale; arata ca un deget de manusa, avand in capat peri de cauciuc/plastic.

O metoda mai simpla de curatare a dintilor este adaugarea în apa de baut a unor solutii speciale de clorhexidina. De asemenea, pentru adulti, oasele de vita crude sau bucatile de corn de cerb ajuta la eliminarea/preintampinarea depunerii tartrului. Astfel se elimina mirosul neplacut al gurii cainelui și problemele stomatologice. Si uleiul de cocos adaugat in mancare, ajuta 😉

📌Coada – pocket tail

Aceasta rasa are coada scurta sau foarte scurta iar unii dintre ei pot avea un fald intre coada si anus, aka #pocket tail.

Trebuie acordata o mare atentie și igienei în aceasta zona putin vizibila, unde se strange mizerie și par mort, acest lucru favorizand înmulțirea bacteriilor. Cu un servetel umed pentru caini, incercati sa curatati zona. Apoi folositi un servetel de hartie moale. Si la baie trebuie spalata bine zona și eliminat parul strans în „buzunar”

Dacă observati ca zona este rosie, imflamata, cainele se freaca pe fund, este recomandat sa vizitati medicul.

Nu toti bulldogii au pocket tail ‼️El se formeaza mai ales la cei cu o coada foarte scurta.

📌Glandele perianale

Tot în aceasta zona trebuie acordata o atentie sporita glandelor perianale. Doctorul este cel mai în masura sa goleasca aceste glande pentru a preintampina o imflamare a lor care genereaza disconfort puternic prietenului dvs.

Nu toți bulldogii necesita vidarea glandelor‼️ Ele se videaza în mod natural prin defecare, dar este bine sa discutati cu medicul veterinar acest aspect.

Sursa partiala: Mic ghid de achizitie a unui pui din rasa bulldog francez – Eugen Komos

baie la bulldog francez