Alegerea hamului sau a zgărzii ține de tipul de câine pe care-l dețineți. Zgarda este de departe cea mai cunoscută metodă de control asupra câinelui. Din motive umanitare, zgarda clasică însăși, nu cea de forță, a devenit alternativa negativă a click-erului și a recompenselor.
„Recomand folosirea metodelor de control – zgardă sau ham– pentru evitarea accidentelor”, spune dr. NICOLAE BERBECARU
Zgarda clasică din piele, cea din chingă de nailon sau cea din mătase – sunt, în principiu, folosite pentru limitarea deplasării prietenului nostru, dar și pentru a purta o marcă de identificare rapida (bănuți cu inscripția unui număr de telefon și mențiunea “vaccinat antirabic”).
Zgarda este frecvent folosită în dresaj și, pentru a înțelege mai bine, spunem că, un câine de talie mare sau foarte mare nu poate fi condus eficient dacă are ham și nu zgardă.
‼️‼️‼️. Există însă o serie întreagă de boli care contraindică total folosirea zgărzii, anume: câinii cu sindrom Wobbler, câinii condrodistrofici (gât scurt, discuri intervertebrale anormale și picioare scurte) gen Teckel, Bulldog Francez, etc; câinii brahicefalici, câinii cu sensibilitate traheală, respectiv cu trahea colabată sau stenozată.
Acestea fiind recomandări medicale, interferează cu recomandările de natură umanitară care ne ofera alternative mai ”blânde”: capăstrul Halti și Gentle Leader.
Hamul este folosit la câinii de talie mică, cei de talie mare pot purta ham dacă sunt educați corespunzător pentru “a nu plimba ei proprietarii”.
Zgarda de forță?
Este un instrument de dresaj, puțin cam dur, dar medicul veterinar nu o poate contraindica decât în conditiile în care ea este folosită fără discernământ de un dresor iresponsabil.
În rest, fiecare trebuie să-și facă meseria cât mai bine și cât mai responsabil. În orice caz, recomand cu căldură tuturor deținătorilor de câini folosirea uneia dintre metodele de control pentru a evita apariția unor accidente nefericite.
Sursa articol : animalzoo. ro
Sursa photo : Dominic french bulldog