Cine iese la pascut des? 😊
Câinii, specia Canis lupus in general, este carnivoră! Nu omnivoră, nu bobiforă. Carnivoră. Adică ei trăiesc cu carne 🥩🍖🍗 Contrar oricarei opinii și conform biologiei, fiziologiei și anatomiei animale.
Însă pentru digestie orice organism are nevoie de fibre. Noi, oamenii, oferim aceste fibre animalelor prin câte o bucată de legumă. 🥦🍄🥬🥒🌶️🥔🥕Dar creierul lor este programat astfel încât ei să știe să își procure această fibră și singuri, din natură(anumite semnale precum crampe sau stări de vomă le semnalează nevoia). Din fericire, nu prindem câini la furat de salată, precum vulpea la găini.
Ei iau fibrele din iarbă. Mănâncă iarbă pentru a obține fibre pentru digestia proteinelor din carne.
Nu pentru că sunt stresați sau alt motiv.
Dacă se întâmplă să vomite, motivul este că firul de iarbă a fost înghițit nemestecat și, fiind lung, nu a ajuns in întregime în stomac, rămânând jumătate în esofag, jumate in stomac. Această stare, în care sfincterul orificiului cardic, ce leagă esofagul de stomac, nu este închis, declanșează regurgitare și vomă. Este o reacție normală a organismului, prin care înlătură corpul străin, cu scopul de a închide sfincterul stomacului.
Puteți lăsa fără grijă câinele să mănânce iarbă, chiar daca uneori nu o mestecă bine. Face asta de când e specia lui pe lume. Sau puteți să îl opriți, dar va trebui să îi furnizați fibră in loc (deși uneori tocmai acea vomă îl ajută, pentru că odată cu iarba mai iese și din mâncare, prin urmare se produce o „eliberare” spontană), printr-un aliment din gama legumelor permise sau cerealelor (turte de ovăz făcute în casă, de exemplu -un ou sau două, tărâțe de ovăz și o banană, date în blender si fripte fără adaos de ulei).
Rețineți că necesarul de fibră pentru un animal carnivor este foarte mic (foarte mic!) și nu constituie o masă pentru el, ci doar un adjuvant in digestie.