Criptorhidismul este una din cauzele frecvente ale castrarii. Se manifesta prin necoborarea la timp a testiculelor in bursa scrotala, o boala intalnita destul de des. In lipsa unor conditii de dezvoltare normala, formarea de spermatozoizi este periclitata.
Testiculele se dezvolta in cavitatea abdominala si incep sa coboare treptat incepand cu a treia luna de viata. Coboara prin canalul inghinal, fiind sustinute in pozitia necesara de niste ligamente, iar coborarea testiculelor in scrot depinde in mare masura de acestea.
Daca ligamentele se dovedesc a fi prea scurte si nu se pot intinde, atunci testiculele raman blocate in canalul inghinal. Daca testiculele lipsesc din scrot sau coboara doar temporar, spre exemplu in timpul bailor in apa calda si apoi se retrag inapoi in cavitatea abdominala, este necesara consultarea unui medic.
Specialistii vor decide in fiecare caz in parte daca tratamentul este obligatoriu. Tendinta ultimilor ani este de a interveni chirurgical cat mai timpuriu posibil.
Daca raman in canalul inghinal, testiculele se supraincalzesc permanent, luand temperatura corpului, ceea ce impiedica dezvoltarea lor normala si, in consecinta, diminueaza capacitatea spermatozoizilor de a fertiliza ovulul. Dar si mai periculos este faptul ca in 10-l2 ani, supraincalzirea permanenta poate conduce la dezvoltarea unor #tumori⚠️ maligne, la care sunt foarte predispune tesuturile embrionare in general, adica tesuturile care participa la reproducere si procreare.
Criptorhidimul la caine este de doua feluri:
🔻criptorhidism abdominal: testiculul se afla in cavitatea abdominala,
🔻criptorhidism inghinal: testiculul se afla in spatiul inghinal, sub piele.
In literature veterinara de specialitate s-au intalnit urmatoarele tipuri de criptorhidism:
📍 criptorhidism inghinal unilateral – un singur testicul se afla in spatiul inghinal iar celalalt e in pozitie normala,
📍 criptorhidism inghinal bilateral- ambele testicule sunt situate in spatiul inghinal,
📍 criptorhidism abdominal (un testicul aflat in cavitatea abdominala) + un testicul in pozitie normala,
📍 criptorhidism abdominal bilateral-ambele testicole sunt aflate in cavitatea abdominala,
📍 criptorhidism abdominal unilateral (un testicul in cavitatea abdominala) + criptorhidism inghinal (un testicul in spatiul inghinal sub piele).
✳️Tratamentul poate fi facut doar in primele 6 luni de viata si reprezinta administrarea de hormoni sexuali sintetici dar efectele nu sunt prea imbucuratoare.
Tratamentul chirurgical este cel recomandat. Acesta inseamna extragerea chirurgicala a ambelor testicule chiar daca unul dintre ele e normal.
Tehnica operatorie difera in functie de tipul de criptorhidism.
Analizele preoperatorii sunt obligatorii, mai ales la rasele brahicefalice si includ analize de sânge si examen cardiologic‼️
Sursa: agriculturaromaneasca. ro
Dr Tarasciuc Bogdan
Criptorhidismul este si un defect eliminatoriu in competitiile de profil.
Daca v-a fost utila informatia va rugam sa o împărtășiți cu prietenii si in grupurile unde activati 😉 SHARE 🙏
SANATATE MAXIMA ❤️