Salutare prieteni! Pe scena astazi
#chist-ul interdigidal 🤕😔 sufera prietenul dumneavoastră de aceasta problema?
Deși câinele tau este departe de un lup, picioarele sănătoase sunt extrem de importante pentru el. Dacă există probleme cu membrele animalului de companie, atunci acesta nu se poate mișca normal, juca și calitatea vietii ii este mult diminuata. Sa nu mai vorbim de chinul suferit. Cauzele pentru astfel de probleme sunt, din păcate multiple, , dar una dintre cele mai periculoase este considerată chistul interdigital.
❇️Descriere :
Un un „chist” este numit greșit o boală. Boala este de fapt #pododermatita. Acest termen este un termen generic pentru diverse patologii inflamatorii care afectează labele câinilor.
Prin urmare, în fiecare caz, este necesar să înțelegeți și să căutați cauza exactă a bolii. Foarte des, proprietarii se gândesc că al lor câine șchioapata din cauza aristelor sau a ciotului de iarbă blocat în laba. Greseala cea mai mare este ungerea labei animalului de companie cu tot felul de unguente, in loc sa apelezi la medicul veterinar.
De multe ori, stăpânul apeleaza la doctor după ce animalul lui de companie încetează complet să mai meargă. Uneori se termină cu amputarea unei părți a labei, așa că am recomanda cu tărie să facem ce este drept! Un control avizat‼️ In speta, un control dermatologic.
❇️Simptomatologie
În general, unele „probleme” ale labelor pot fi observate imediat: puteti observa cum câinele își linge in mod constant sau isi musca labele lacom. Se crede că aceste chisturi interdigitale sunt mai frecvente la animalele tinere, sub vârsta de patru ani.
Practica dovedește că cele mai afectate rase sunt terrierii, bulldogii si Staffordshire, precum și animalele in covalescenta. Indiferent de sex și rasă, toate animalele de companie cu patologii congenitale sau dobândite ale structurii musculo-scheletice ale membrelor sunt expuse riscului. În timpul unui examen medical, se pot identifica imediat: dorsal (pe partea superioară a piciorului) eritem interdigital (roșeață), umflare, noduli și papule, zone umede și cu mirosuri puternice.
Leziunea interdigitală dorsală se caracterizeaza prin apariția unor zone extinse de chelie, eritem, edem. Se formează direct „chisturi” atât între degete, cât și pe partea plantară a labutelor. Chisturile foliculare interdigitale se găsesc cel mai adesea pe fata labelor, între spațiul al patrulea și al cincilea interdigital. Pot totusi apărea oriunde. Sunt descrise cazuri când toate spațiile interdigitale au fost ulcerate.
Chisturile sunt adesea chiar simetrice. Dar nu trebuie să căutați „misticism” în acest sens: dacă boala este o consecință a influenței microflorei patogene, atunci câinele, lingandu-si labele fara oprire, mai devreme sau mai târziu va duce infecția si la membrul vecin.
Si sa nu uitam, DUREREA!
❇️Factorii predispozanți
Luați în considerare teoria modernă a apariției chisturilor interdigitale și principalele cauze. Un rol important în apariția patologiei il joaca leziunile ligamentului interdigital ventral și / sau patologiile anatomice congenitale și dobândite. Rețineți că boala este foarte frecventă la câinii cu un obicei rău, exprimat prin linsul constant al labelor (unii câini ușurează astfel stresul).
Expertii inclina spre versiunea că boala este o consecință a predispoziție genetică a unor indivizi spre keratinizare sporită. Concluziile vin si de la alți cercetători care raportează că unii câini bolnavi manifestă adesea anomalii în dezvoltarea foliculilor de păr, ceea ce indică indirect probleme ereditare.
Drept urmare, chisturile foliculare (cel mai rău caz) pot fi multiple, dezvoltându-se simultan pe mai multe „etaje” ale pielii. Toate acestea conduc la faptul că părul începe să crească în grosimea pielii, microflora patogenă favorizând imflamatia, murdăria ajungand usor in spatiile vizate. Toate acestea, „condimentate” cu saliva animalelor, se transformă într-un substrat nutritiv excelent pentru germeni.
Uneori, chiar si folosirea unor antibiotice puternice nu rezolvă nimic: da, pentru un timp simptomele vor slăbi, dar vor apărea din nou, curând. Cu corticosteroizii exista aceeasi problema – la o săptămână de la încetarea tratamentului, totul revine la „normal” . Și mai rău, re-dezvoltarea chisturilor se încheie adesea cu formarea fistulelor. Toate acestea sunt la îndemână pentru medicii veterinari si stapani – insa metoda de tratare a chisturilor este extrem de simplă, deși radicală. Vom reveni la ea in sectiunea tratament.
❇️Tehnici de diagnostic
Diagnosticul este destul de simplu de pus, in multe cazuri, fiind suficienta inspecția locală a suprafețelor afectate. Dar asta nu este de ajuns. Este extrem de important să identificăm agentul patogen specific, pentru care medicul veterinar ia proba de țesut afectat, cu utilizarea sa ulterioară pentru microscopie,🔬 citologie, placare pe medii nutritive pentru a crește cultura agentului patogen‼️‼️‼️🔬
Cea mai simplă metodă pentru determinarea vizuală a chisturilor este strângerea zonei afectate între degete: dacă câinele are într-adevăr această patologie, se vor vedea în mod clar pete cenușii care ies pe suprafața pielii după apăsare.
Rețineți că această tehnică de diagnostic poate fi efectuată numai după administrarea de doze șoc de sedative, deoarece altfel câinele poate primi șoc durere.‼️‼️‼️(Nu faceti asta acasa!!!) Dar această metodă este într-adevăr bună, deoarece permite doctorului punerea unui diagnostic cu aproape 100% probabilitate în cazuri complexe și îndoielnice. Subliniem încă o dată importanța biopsiei, deoarece numai după examinarea țesutului putem vorbi cu încredere despre chisturi.
❇️Tratament:
După cum am menționat mai sus, metoda de tratament este destul de „simplă” – doar intervenție chirurgicală. Medicamentele sunt ineficiente (din nou, am spus deja de ce). Cea mai simplă versiune a operației este așa-numita „sub-plastic”, adică excizia parțială a zonelor afectate. Din păcate, de cele mai multe ori, tratamentul local este preferat in locul interventie, cu efectele sale secundare frecvente si ulterior, recidive frecvente.
Prin urmare, astăzi mulți medici veterinari sunt înclinați să creadă că singura metodă eficientă este amputație chirurgicală completă a țesutului afectat.
Acum, operația de eliminare a chistul interdigital nu este atât de „barbară”, terapia cu laser fiind utilizată pe scară largă. Metoda de efectuare a acestei proceduri este bine documentată. 70% succes înregistrat. Dar aici este important să luăm în considerare că NUMAI un chirurg veterinar bun poate efectua operația, astfel încât câinele dvs. să fie recuperat pe deplin, și, prin urmare, este mai bine să nu economisiți bani in acest domeniu.
Dacă totul este făcut perfect, rana se vindecă dupa aproximativ două săptămâni. Îngrijirile postoperatorii constau în folosirea de medicamente antibacteriene sistemice și locale, antiinflamatoare nesteroidiene. Rețineți că în primele două săptămâni trebuie să #restricționați drastic mișcările câinelui și să schimbați constant bandajele (deci este mai bine să lăsați animalul de companie în clinică pentru această perioadă). În cazuri grave și neglijate, din păcate, recidivele nu sunt neobișnuite, de aceea trebuie să examinați câinele operat în mod regulat și după ce este externat din clinică.
Este posibilă medicația? 💊💊💊
În general, am vorbit deja despre inutilitatea sa, dar acest lucru nu este valabil în toate cazurile.‼️ Deci, dacă câinele este foarte norocos, iar proprietarul său va observa că ceva nu a fost în regulă într-un stadiu foarte timpuriu‼️, există aproximativ 20% șanse de succes al terapiei medicamentoase.
În cazurile de chisturi foliculare interdigitale, agenții (de exemplu, geluri, loțiuni, unguente) care conțin peroxid de benzoil sau acid salicilic prezintă o eficacitate bună datorită proprietăților keratolitice pronunțate. Trebuie să le utilizați zilnic și constant pentru a preveni formarea de chisturi, deoarece în cazurile în care acest lucru s-a întâmplat deja, toate aceste eforturi vor fi complet inutile.
În plus, terapia antimicrobiană și glucocorticoidă va ajuta la eliminarea microflorei secundare și la stoparea proceselor inflamatorii. Dar nu le poți folosi mult timp. ‼️‼️‼️ Dacă în două săptămâni nu se vad îmbunătățiri, este necesar să se ia în considerare imediat opțiunea rezolvarii chirurgicale a problemei.
Important! Daca problema persista de ceva timp, ideal este sa nu insistati cu terapia medicamentoasa, pierdeti timp prețios. Uneori folosirea tratamentelor holostice aduce ameliorari temporare, dar nu reprezinta rezolvarea problemei.
Sursa articol :kcshounds. com
⚠️Pentru ca pe site-uri autohtone lipseste dezbaterea pe acest subiectul, va rugam priviti cu indulgenta aceasta traducere/adaptare.
Sanatate maxima ❤️
CARE, SHARE & LIKE😉