Omagiu pentru KAIUS 💔 RIP
#Anaplasmoza la câini, boala fatala ‼️‼️‼️
Folositi adiacent metodei de deparazitare externa si solutii #REPELENTE naturale, care sa „supere nasul” insectelor‼️
Anaplasmoza la câini sau trombocitopenia infecțioasă este o boală de origine bacteriană. Agenții patogeni sunt microorganisme care afectează trombocitele animalelor, celule care sunt responsabile pentru coagularea sângelui. Această patologie este transmisă nu numai câinilor, ci și altor animale, iar #insectele sunt purtătoare ale infecției.
❇️ Transmitere:
Anaplasmoza este transmisă prin mușcăturile de #căpușă – căpușa cu picior negru poate infecta cu cea mai severă formă a bolii. Datorită modului de transmitere, focarele de infecție sunt sezoniere – în primăvară și toamnă.
❇️ Simptome:
Există trei stadii de anaplasmoză la câini și fiecare diferă în funcție de durată și simptome:
📌 Prima etapă. Este acuta și durează 21 de zile după mușcătura. Pătrunzând în organism, bacteriile patogene aleg locul localizării in celule roșii din sânge, rareori colonizează leucocitele și trombocitele. Când apare o reproducere intensă a anaplasmei, mecanismele imune ale câinilor declanșează și distrug celulele bolnave. Principalul simptom al acestei acțiuni este o formă acută de #anemie. Printre alte semne, se remarcă următoarele:
📍câinele are o creștere a ganglionilor limfatici;
📍mucoasele devin galbene;
📍animalul dvs. de companie are dificultăți de respirație;
📍procesele de circulație a sângelui sunt perturbate;
📍Toate acestea sunt însoțite de o creștere a temperaturii .
Examinarea microscopică a sângelui arată că celulele sanguine s-au schimbat în dimensiune, există polichromază și o perturbare a activității eritrocitelor. Această perioadă, deși este însoțită de multe condiții neplăcute, încă nu amenință viața câinelui. Majoritatea animalelor bolnave sunt vindecate tocmai în această etapă, dar uneori boala se află încă într-o formă mai gravă – subclinică.
📌 A doua etapă
În acest stadiu, animalul arată destul de sănătos. Bacteriile patogene sunt localizate în interiorul celulelor splinei, iar examinările diagnostice indică adesea o creștere a acestui organ – splenomegalie. Această etapă este prelungită și poate dura de la câteva luni până la câțiva ani. Este dificil să identificați anaplasmoza în această formă, pentru aceasta, în primul rând, sunt necesare teste de sânge. Ca urmare, va fi indicată trombocitopenia (număr scăzut de trombocite), precum și un număr crescut de globuline.
📌 A treia etapă
Această etapă semnalează faptul că boala a trecut în forma cronică. Trombocitopenia se dezvoltă într-o asemenea măsură încât majoritatea câinilor afectați dezvoltă sângerări severe. Printre semnele principale, pe corp apar hematoame multiple, sângele apare în urină și foarte des sângele trece prin nas.
Bineînțeles, este important, cât mai curând posibil, identificarea bolii și diagnosticarea va ajuta la identificarea ei.
❇️ Diagnosticarea anaplasmozei la câini
Această boală aparține acelor boli care sunt extrem de dificil de diagnosticat numai prin evaluarea imaginii clinice și a semnelor externe. Dacă medicul veterinar are chiar și cea mai mică îndoială în corectitudinea diagnosticului, atunci sunt prescrise o serie de proceduri. Rezultatele eficiente în cazul anaplasmozei pot fi obținute prin analiza imunosorbantă legată de enzime (în scurt timp, ELISA) și evaluarea PCR-PCR.
La vârful dezvoltării bolii pentru un profesionist nu va fi dificil să examineze agenții patogeni printr-un microscop. Doar masurile complete de diagnosticare pot ajuta la aflarea cauzei bolii. Dar chiar aici sunt posibile greșeli, deoarece o altă infecție care are similitudine cu anaplasmoza la câini este transmisă prin căpușe – piroplasmoză. Chiar și tehnicile enumerate nu diferențiază întotdeauna ce fel de boală are un câine.
Diagnosticul diferențial în acest caz constă în evaluarea răspunsului animalului la tratamentul prescris. Dacă în timpul tratamentului împotriva piroplasmozei câinele nu se îmbunătățește, atunci se aplică tratament împotriva anaplasmei.
Adesea, câinii se infectează în același timp cu două tipuri de infecții bacteriene și apoi se aplică tratament direct pentru doi agenti patogeni.
❇️ Tratament
Terapia anaplasmozei, precum și în cazul unor infecții similare, care sunt purtate de o căpușă (de exemplu, barieloza, ehrlichiosis), constă în a lua antibioticul Doxycycline. Multe animale de companie infectate sunt supuse unui tratament lunar.
Dacă tratamentul cu anaplasmoză la un câine este prescris în timp util, atunci animalul de companie scapă de simptomele neplăcute în prima zi, mai puțin de două zile după începerea tratamentului cu antibiotic. În acest caz, medicii veterinari dau previziuni foarte pozitive pentru starea viitoare a animalului.
Dar chiar și cu o îmbunătățire semnificativă a imaginii clinice, există anumite dificultăți în a determina dacă există o infecție în organism sau nu. Dacă câinele nu mai produce anticorpi împotriva beta-stafilococilor, atunci nu există bacterii care cauzează boală în organism.
Determinarea cu ajutorul unui test de sânge nu va funcționa, deoarece chiar și în cazul recuperării complete, poate da rezultate pozitive. Din cauza unei astfel de incertitudini, medicii se asigură adesea și prescrie un al doilea ciclu de medicamente, astfel încât analiza să ofere un răspuns negativ.
❇️ PREVENTIE
Bineînțeles, fiecare proprietar de câine dorește, dacă este posibil, să isi protejeze animalul de astfel de boli neplăcute. Cum se poate face acest lucru?
Imediat trebuie clarificat faptul că vaccin preventiv împotriva anaplasmozei la câini nu există. Prin urmare, este necesar să se recurgă la alte metode. În aceste scopuri, se utilizează agenți cu acțiune lungă cu proprietăți de respingere, care sperie insectele, inclusiv căpușe. #Repelenti. Apropo, ele sunt bine tolerate de animale. Puteți cumpăra picături speciale, un guler înmuiat în substanțe.
❇️Recomandări ale specialiștilor și caracteristicile bolii
Crescătorii experimentați și medicii veterinari pot oferi câteva sfaturi utile care ar trebui să fie ascultate de crescătorii noi:
Nu este nevoie să așteptați sezonul de căpușe, este mai bine să deparazitați animalul cu produse speciale cu două sau trei săptămâni înainte. De asemenea, nu uitați să repetați aceste deparazitari conform prospectelor.
Dupa plimbare este necesar să se inspecteze câinele pentru gasirea insectelor pe piele și în păr, identificarea rapidă a căpușei reduce semnificativ riscul de complicații. În general, capusa nu se infige imediat in piele și produce infecția, durata de transmitere este suficient de lungă – 12-16 ore.
⚠️ Pentru a scoate o insectă infipta, se foloseste un dispozitiv special în formă de cârlig (poza atasata) pentru acest scop. Se introduce carligul cat mai aprope de piele, sub capusa si se invarte incet in sensul invers acelor de ceas. Dar dacă nu există experiență, este mai bine să solicitați ajutor de la o clinică veterinară. Uneori, asistența la timp nu numai că poate salva câinele din problemele bolii, dar și salvează vieți.
Medicii avertizează că aceste căpușele sunt purtători ai multor boli și că una dintre aceste insecte mici poate infecta un animal de companie cu mai multe infecții simultan. Desigur, dacă apare anaplasmoză cu Ehrlichiosis sau altă afecțiune similară și nu doar una, atunci prognosticul poate fi rezervat.
Riscul de infectare crește în timpul plimbărilor în zone cu vegetație ridicată, iarbă și arbuști – loc preferat de capuse.
❇️. Poate cineva să ia anaplasmoză de la animalul său de companie?
Desigur, întrebarea este foarte importantă, deoarece cainii trăiesc cel mai adesea acasă, în contact cu copiii. Studiile au arătat că Anaplasma poate pătrunde în corpul uman și se poate dezvolta acolo. Cu toate acestea, nu există un singur caz înregistrat de transmitere a acestei bacterii de la un animal la om, iar infecția dintre animale nu a fost înregistrată nicăieri. Experții, desigur, nu exclud o astfel de posibilitate, însă consideră că o astfel de opțiune este puțin probabilă.
Este de remarcat faptul că găsirea unei căpușe la un câine este un semnal că mediul inconjurator este nesigur, inclusiv pentru oameni. În acest caz, se iau de obicei măsuri pentru eliminarea amenințării prin tratarea vegetației cu agenți acaricidici. Astfel de dezinsecții sunt obligatorii pentru locurile de recreere, parcuri, muzee în aer liber.
Sursa articol: happybowwow. org
Va rugam sa fiti indulgenti, aceasta fiind o traducere/adaptare
🙏Multumim!
SANATATE MAXIMA ❤️