✴️ RÁSĂ1, rase, s. f. 1. Grup de indivizi aparținând aceleiași specii de microorganisme, plante, animale, cu caractere comune, constante, conservate ereditar, care se deosebesc de alte varietăți din aceeași specie prin anumite caractere specifice. ◊ Loc. adj. De rasă = de soi, bun; select. 2. Fiecare dintre grupurile biologice de populații, caracterizate prin culoarea părului, a pielii și prin alte particularități exterioare. – Din fr. race, germ. Rasse.
✴️ PEDIGRÍU s. n. Genealogie a unui animal domestic (reproducător) de rasă (mai ales a unui cal de curse); document care arată originea unui astfel de animal. [Var.: pedigrí, pedigrée, pedigréu s. n.] – Din engl., fr. pedigree.
✴️ FENOTÍP s. n. (Biol.) Ansamblu de însușiri și caractere care se manifestă în mod vizibil la un individ și care este determinat de baza ereditară și de condițiile de mediu. – Din fr. phénotype.
✴️ GENOTÍP, genotipuri, s. n. (Genet.) Constituția ereditară a unui organism reprezentată de totalitatea fondului de gene prezent în genomul său. – Din fr. génotype.
✴️ FCI Federatia Chinologica Internationala (cuprinde țările din Europa, Americile, Insulele Caraibe, Asia, Africa, Orientul Mijlociu
✴️ ACHR Asociatia Chinologica Romana. În principiu orice crescător / proprietar responsabil și serios de BF ar trebui sa fie membru al ACHR sau eventual al altei asociații naționale (de exemplu METEO pentru Ungaria).
✴️ COR Cartea de Origine Română – este la Timișoara și este organismul care sub egida ACHR tine evidenta genealogiei câinilor de rasă și eliberează certificatele de origine (pedigriuri)
Conform principiilor chinologiei și a regulamentelor de creștere a câinilor de rasă, un CAINE DE RASĂ ESTE CEL CARE POSEDA UN CERTIFICAT DE ORIGINE (PEDIGRIU). Acesta este singurul document care atesta faptul ca un câine aparține unei anumite rase (deci doar PEDIGRIUL atesta apartenența la rasa, acesta fiind de fapt un CERTIFICAT DE NAȘTERE AL CAINELUI unde poate fi văzută întreaga sa descendenta pe patru generatii : părinți, bunici, strabunici, stra-strabunici.
Pana la proba contrara, un catel nu poate fi catalogat ca aparținând rasei bulldog francez dacă nu deține un CERTIFICAT DE ORIGINE (PEDIGREE) ci doar eventual un metis al rasei bulldog francez, ceea ce nu înseamnă ca nu poate fi un catel sănătos, inteligent, jucaus și care merita iubit la fel de mult ca cel de rasa pura…ÎNSĂ NU TREBUIE REPRODUS !!!
⚠️ Excepții: Exista însă și anumite cazuri în care un câine, din diverse motive nu poseda Certificat de Origine (Pedigree): documentul nu a fost eliberat din neglijență crescatorului, s-a pierdut sau distrus ori furat documentul, pedigriul apartinand unei anumite tari nu a mai fost nostrificat (recunoscut) în țara unde a ajuns catelul datorită indiferentei sau neglijentei cumparatorului etc. DAR ACESTEA SUNT DOAR EXCEPȚII CARE INTARESC REGULA: CAINE DE RASA=CEL CARE DETINE PEDIGRIU.
Sub aspectul FENOTIPULUI un catel poate aduce foarte mult cu un caine din rasa respectivă, fără însă ca acest lucru să însemne automat că este rasa pura, intrucat acel cățel poate sa nu corespunda sub aspectul GENOTIPULUI. Pe scurt un catel seamănă foarte bine cu un bulldog francez dar este purtător al unor gene de bulldog englez, gene care mai devreme sau mai tarziu își vor lăsa amprenta în randul urmașilor săi (puiutii lui vor avea urechi pleostite si nu erecte).
Sursa: Mic Ghid de achizitie a unui pui din rasa bulldog francez- Eugen Komos ❤️